• Az ország egyes részein már nyithatnak az edzőtermek és az uszodák is.

  • Más területeken még a parti sétányokat és strandokat is lezárják a látogatók elől, hogy így is csökkentsék a kontaktusok lehetőségeit.

A koronavírus-járvány terjedése és visszaszorulása egyaránt megfigyelhető Olaszországban, emiatt az elmúlt napokban az országon belül is eltérő intézkedéseket hoztak. A Szardínia szigetén élők szerencsés helyzetben vannak, mert március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselése és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező fertőzöttségi adatok ezt lehetővé tették.

A földközi-tengeri sziget az ország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű járványintézkedésekre térnek át. Olaszországban október vége óta ugyanis a vörös, narancssárga és sárga színű fokozatokat használják a járvány veszélyességének jelölésére. Szardínia lett az első, fehér kategóriába sorolt térség.

Az 1,6 millió lakosú szigeten hétfőtől teljesen szabad lesz a közlekedés a települések között. Eltörlik az estétől reggelig tartó kijárási tilalmat is. A bárok, kávéházak, éttermek a Covid-19 előtt megszokott nyitvatartásra térhetnek vissza, vagyis napközben és az esti órákban sem kell korlátozniuk működésüket. Újranyithatnak az edzőtermek, uszodák, valamint a kulturális találkozóhelyek is, többek között mozik és színházak. Érvényben marad ugyanakkor a kötelező maszkviselet az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, valamint szabadtéren, tehát a nyílt utcán is.

Szardínián a legalacsonyabb a járvány reprodukciós rátája, mivel százezer lakosra kevesebb mint harminc beteg jut. Ennek ellenére a szigeten is azonosították SARS-CoV-2 nagy-britanniai vírusvariánsát, amely miatt a sziget néhány településén még várnak a teljes nyitással.

úszómedence uszodaOlaszország többi részén ugyanakkor rosszabbodott a helyzet. Hétfőtől többek között Lombardia, Piemont és Marche tartományban is szigorítják a korlátozásokat és több tucatnyi várost lezártak a nagy-britanniai, a dél-afrikai és a brazíliai vírusvariánsok erőteljes terjedése miatt. Nápoly polgármestere pedig már bejelentette, hogy a szabadtéri mozgást is korlátozza és szombaton és vasárnap lezárja a tengerparti sétányokat. A szicíliai Palermo híres strandjaira sem lehet majd belépni a tömörülések elkerülése érdekében.

(MTI/Termál Online)