• Genovában az újranyitásért tüntettek az uszodák üzemeltetői.

  • Izraelben az oltottak és a koronavíruson átesettek számára már megnyitották az uszodákat.

Olaszországi vendéglősök, edzőterem-tulajdonosok üzleteik megnyitását követelték a hétfőn rendezett tüntetéseken. A toszkán vendéglősök a római képviselőház előtt követelték az újranyitást “Én kinyitok!” jelszóval. Ezzel egy időben Genova városában az edzőtermek és az uszodák üzemeltetői, az éttermek és a bárok tulajdonosai, valamint a színészek tüntettek a zárlattal szemben. Javaslataik között sorolták fel, hogy a vendéglátásban enyhítsék a korlátozásokat, és a már oltásban részesült vendégeket este 23 óráig fogadhassák.

Azonban sajnos Olaszországban sem lassul a járvány. A vírusmutációk terjedése az egészségügyi szakértők szerint március második felében tetőzhet. A nagy-britanniai vírusváltozatot már az új betegek felénél azonosítják. Az olasz tartományok közötti közlekedés tilalmát március 27-ig meghosszabbították.

A legerőteljesebben a lombardiai Brescia térségében és az Adria-parti Ancona területén terjed a nagy-britanniai vírusmutáció. Hétfő estig több mint 3,5 millió személyt oltottak be Olaszországban, közülük 1,3 millióan már a második dózist kapták meg.

Mindeközben az oltások terén legjobban álló Izraelben már lazítottak a korábbi szigorú szabályokon. A fokozatos nyitás második szakaszában, öt hónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét megnyíltak az uszodák és a konditermek, az utcafrontra néző boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a múzeumok és a könyvtárak is.

A boltokba minden vevő beléphet maszkban és a kétméteres távolság megtartásával, de a kulturális és sportintézményekbe csak az egészségügyi minisztérium oltási igazolását felmutatókat vagy már nem fertőző volt vírushordozókat engednek be.

Izraelben a koronavírus-fertőzés terjedési rátája stabilan, már napok óta 0,79, vagyis minden 100 új fertőzött átlagosan 79 embernek adja át a vírust, ami a járvány fokozatos visszaszorulását jelzi. A mintegy 9,3 milliós Izraelben a 16 év fölötti lakosságból már 4,3 millió embert, köztük a hatvan év fölöttiek 89 százalékát már legalább egyszer beoltották a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal.

Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 18 297 tesztből 1164 vírushordozót azonosítottak, ami 6,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 44 752 aktív fertőzöttet tart nyilván az izraeli egészségügyi minisztérium és 847 súlyos beteget ápolnak a Covid-19 betegség okozta szövődményekkel a kórházakban. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben múlt év februárja óta 5542-en haltak meg Izraelben.

(MTI/Termál Online)