• Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek.

  • Szintén újból fogadhatnak vendégeket a szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is.

  • A héten Horvátországban is megnyithattak az uszodák.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentése szerint minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes. Egy múlt heti döntés értelmében hétfőn már megnyíltak a múzeumok és a bevásárlóközpontok.

A miniszterelnök a lengyelországi járványhelyzetet a több hete nem növekvő járványgörbére utalva “törékeny stabilizációként” jellemezte, továbbra is nyugtalanítónak nevezte viszont a halálozási adatokat. Úgy vélekedett, hogy a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé, széles körű nyitást nem.

A szállodákban, valamint a kulturális intézményekben csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni. Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban péntekig 1 566 604 védőoltást adtak be, ezen belül 395 375 ember a vakcina második dózisát is megkapta. Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: a kormány logisztikailag felkészült arra, hogy “akár tízszer gyorsabban is oltsanak”, de kevés a vakcina.

A lengyel egészségügyi tárca csütörtökön 6053 új fertőzöttről számolt be, ami 443-mal kevesebb, mint előző nap. Napi összehasonlításban csökkent a kórházakban kezeltek száma, és valamivel alacsonyabbak a halálozási adatok is. Jelenleg 129 837 fertőzött szorul kórházi kezelésre, és 1338-an vannak lélegeztetőgépen. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 67-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 301-en hunytak el.

medence úszómedence

Horvátországban február elsejétől lépett életbe némi lazítás. Újra elkezdődhetett a helyszíni tanítás az általános iskolák felső tagozataiban és engedélyezték a szabadtéri sportolást, valamint megnyithattak az uszodák is. A korábbi bejelentések ellenére ugyanakkor nem nyithatnak ki az edzőtermek és a sportközpontok.

Utóbbi miatt a héten több ezer vendéglátóhely és edzőterem tulajdonosa tüntetett Zágrábban. A demonstrációt szervező Glas egyesület szerint a járványügyi intézkedések diszkriminatívak egyes vállalkozókra nézve. Az összegyűltek nagyobb állami támogatást, továbbá a nem adó jellegű járulékok megszüntetését követelték.

A jelenlegi korlátozások február 15-ig lesznek érvényben Horvátországban, akkor a kormány ismét felülvizsgálja az intézkedéseket. A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Ezek főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, valamint november közepe óta zárva tartanak a vendéglátóhelyek. A szállodák nyitva tarthatnak, de csak saját vendégeiknek szolgálhatnak fel ételt és italt. A maszk viselése mindenütt kötelező.

(MTI/Termál Online)