• Egyes fürdőkben még találkozhatunk az olasz medence, vagy a Castiglione medence elnevezésekkel.

  • Miről kapták ezek a medencék a nevüket?

Az Igali Gyógyfürdő egyik medencéje az „olasz” nevet viseli, de sokáig így hívták a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő Parkfürdő egyik – időközben modernizált – medencéjét. A szlovákiai Dunaszerdahely és Nagymegyer fürdőjében is van olasz medence.

Aki úgy sejti, hogy ezek olasz gyártmányú medencék és innen a név, az jó helyen kapiskál. Az olaszországi, azon belül is lombardiai Castiglione delle Stiviere nevű településen 1961-ben alapítottak egy medencegyártásra szakosodott céget. A saját szabadalma alapján medencéket készítő vállalkozás a település nevét vette fel és eleinte a belföldi piacra dolgoztak. Azonban viszonylag gyorsan külföldi terjeszkedésbe is fogtak.

Az első magyarországi munkájuk Csornához kötődik, a település 1973-ban megnyitott termálfürdőjének egyik medencéjét a Castiglione cégtől rendelték meg. Akkoriban nagy szónak számított, hogy egy olaszországi medence épül az országban, amit ráadásul a gyártó emberei a helyszínen szereltek össze, így hamar „olasz medence” néven kezdték emlegetni. Később számos másik fürdő, valamint több uszoda is vásárolt medencét a Castiglione cégtől. A csornai olasz medencét egyébként a 90-es évek elején átépítették.

A Hidrológiai Közlöny egyik 80-as évek elején írt szakcikkében már úgy emlegették ezeket a medencéket, mint amiről jelentős tapasztalat áll idehaza rendelkezésre. Az is látszott azonban, hogy a hazai megrendelők nem mindig az adott terhelésnek megfelelő medencetípust rendelték meg. Ahogy írják:

„Castiglione medencékre már több éves a tapasztalat hazánkban. Megállapítható, hogy csak kis forgalmú, többnyire zártkörű uszodákban érdemes alkalmazni. A nagy terhelést a fólia nem bírja, meggyűrődik, könnyen sérül és egyik legnagyobb hibája, hogy a kisebb szivárgási helyek nagyon nehezen találhatók meg.”

A cég egyébként mind a mai napig létezik, sőt a jelentősebb medencegyártók közé tartoznak. Éves szinten 1500 medencét terveznek, gyártanak és telepítenek. A cég székhelye továbbra Olaszországban van, de az Egyesült Államokban is működtetnek egy fióktelepet. A klasszikus úszómedencéktől kezdve a legmodernebb, üvegfalú luxus medencékig bezárólag hatalmas a kínálatuk. Olaszországon kívül manapság inkább már a Myrtha Pools márkanevet használják.

olasz medenceValószínűleg a korábban említettnél sokkal több medencéjük található jelenleg is az ország fürdőiben, szállodáiban, uszodáiban, vagy akár privát használatban. Viszont manapság már nem akkora szó, hogy Olaszországban készültek, így ezt általában nem említik külön. Azt azonban például lehet tudni, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra a Castiglione gyártotta az egyik bemelegítő medencét, valamint a szinkronúszók által használt versenymedencét.

Illusztráció: olasz medence a nagymegyeri Thermal Corvinusban