• Egy 3,5 milliárd forint értékű beruházás révén fedett fürdővel és gyógyászati részleggel bővülhet a sárospataki Végardó Fürdő.

  • Kiírták a tervezési feladatokra szóló közbeszerzési pályázatot.

Tavaly december közepén jelentették be, hogy állami támogatást kapott a sárospataki Végardó Fürdő egy új fedett részleg kialakítására. Ennek révén a jelenleg csak szabadtéri medencékkel rendelkező termálfürdő egy új fürdőépülettel bővül, ami a medencék mellett gyógyászati részleget is magában foglal. A fejlesztés megvalósítására 3,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Fontos lépés a beruházás megvalósítása felé, hogy a mai napon közzétették az építészeti tervezési szolgáltatásokra szóló közbeszerzési pályázatot. Ebből kiderül, hogy az új fürdőépület első ütemének engedélyezési és kiviteli terveit a Sáth és Társa Építész iroda készítette el 2018-19-ben (lejjebb görgetve erről látható egy látványterv). A jelenlegi feladat a fürdőkomplexum második ütemének megtervezése, valamint az első ütemben készült tervek és költségvetések továbbfejlesztése, kiegészítése, aktualizálása.

Az épület második ütemének fő funkciója a gyógyászati részleg elhelyezése lesz. Ezen felül egy új, elsősorban gyógy- és termálvizes medencéket tartalmazó medencecsarnokot is ki kell alakítani, valamint a szükséges adminisztrációs, szociális és egyéb kiegészítő helyiségek, gépészeti terek elhelyezését is biztosítani kell.

Az új épületrészt az első ütemben megtervezett, szabadon álló épület bővítményeként kell megtervezni. A két épületrésznek a megvalósulás után egységes egészként működő intézményt kell alkotnia. A tervezés során gondolni kell arra, hogy a jövőben is adódhatnak további, ma még nem ismert igények a fürdővel kapcsolatban, és ezek számára tartalékterületeket kell biztosítani.

A kiírás a medencék számára és típusára is javaslatot tesz. A beltéri részen egy 35 Celsius-fokos ülőmedence élményelemekkel (nyakzuhany, buzgár, derék masszírozó), egy 32 Celsius-fokos medence (maximum 120 cm mély), egy 38-40 Celsius-fokos ülőmedence, egy 36-38 Celsius-fokos vizű pezsgőmedence továbbá egy súlyfürdő medence (34-35 Celsius-fokos) kapna helyet.

Kültéren három új medence lenne a javaslat szerint. Egy 31-32 Celsius-fokos és egy 38-40 Celsius-fokos vízzel töltött ülőmedence és egy 26-28 Celsius fokos úszómedence (100-150 cm mélységgel).

Sárospatak fedett termálfürdőA tervezési munkákhoz fontos azt is tudni, hogy milyen gyógyászati kezeléseket szeretnének majd biztosítani a Végardó Fürdőben. A pályázati kiírás szerint ezek a következők: gyógyvizes gyógymedence, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, 18 év alattiak csoportos gyógyúszása, víz alatti egyéni gyógytorna. Mindezeken felül száraz csoportos és egyéni torna, orvosi gyógymasszázs és elektroterápiás kezelések is a fürdőgyógyászat szolgáltatásai közé tartoznának. A tervezési munkáknál alapfeltétel az akadálymentesítés.

A pályázatokat április 19-én, délig várják. A nyertes számára 90 munkanap áll rendelkezésre a tervezési munkák elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy a tervek idén őszre készülhetnek el. A fürdőfejlesztés megvalósulását korábban 2022-re ígérték.