• Már javában folyik a Csisztafürdőig tartó vasútvonal felújítása.

  • Csisztapusztán teljesen új állomásépületet alakítanak ki.

  • Megmutatjuk az állomás tervrajzát.

A Somogy megyei Buzsák község csisztapusztai településrészén 1956-ban találtak termálvizet, amire alapozva nem sokkal később egy kis fürdőt is építettek. A termálfürdő népszerűvé válásához a Balaton közelsége mellett az is nagyban hozzájárult, hogy hosszú évtizedeken át egy hangulatos kisvasúttal is meg lehetett közelíteni.

A Balatonfenyvesről induló kisvasutat a fürdőtől teljesen függetlenül, 1950-ben kezdték építeni. A kisvasút elsődleges célja a mezőgazdasági termékek szállítása volt, az utasforgalom csak 1956-tól indult el a vonalon. A kisvasút turisztikai használata pedig az 1970-es évek közepétől lendült fel igazán. Volt olyan időszak, amikor naponta nyolc járat közlekedett Balatonfenyves és Csisztapuszta között.

A leromlott pályaállapotok miatt azonban 2002-ben a csisztai vonalon üzemszünetet vezettek be, ami sajnos tartósnak bizonyult. A jó hír viszont az, hogy most már tényleg belátható közelségbe került a vasútvonal újbóli megnyitása. Ahogy nemrég írtuk, a rekonstrukció nemcsak magát a vasúti pályát, hanem a balatonfenyvesi állomásépületet és az imremajori megállót is érinti. Buzsák-Csisztafürdőn pedig egy teljesen új állomásépületet alakítanak ki.

A kisvasút fejlesztésével foglalkozó Facebook oldalra feltöltött videón látható, hogy a csisztai állomás régi épülete ugyan megmaradt, de a felújítása már nem lehetséges.

Csisztapuszta régi állomásAz új állomásépület tervezésekor szempont volt, hogy ne csak a vasúton érkező vendégeket, hanem a kerékpáros turizmust is kiszolgálja. Az új csisztapusztai állomáson kerthelyiséggel rendelkező kávézót, várótermet, illemhelyet, zuhanyzót is kialakítanak. Az igazi különlegességének pedig a hozzáépített kilátó számít, ahonnan megfigyelhető lesz a bereki madárvilág. Az épület mellett díszpark és játszótér is helyet kap.

A lenti tervrajzon látható, hogy milyen lesz majd Csisztapuszta új állomása:

Csisztapuszta állomás tervrajzA vasútvonalat és az állomásokat érintő fejlesztés 2021 végére valósulhat meg.

A csisztai fürdő jegyárairól itt talál információkat.