• Már zajlanak a munkák a Csisztapusztán lévő termálfürdőig tartó vasútvonalon.

  • Nemcsak magát a vasútvonalat építik újjá, hanem az állomásépületek is megújulnak.

Balatonfenyves Község Önkormányzata európai uniós forrás segítségével bruttó 650 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a  Balatonfenyves – Buzsák – Csisztapuszta Kisvasút Fejlesztése megnevezésű pályázaton. A projekt keretében felújításra kerülnek a MÁV Zrt. kezelésében lévő Balatonfenyves – Buzsák – Csisztapuszta kisvasút állomásépületei és megállóhelyei.

Az állomások felújítása mellett a MÁV Zrt. felújítja a Balatonfenyves-Csisztafürdő közötti 8,3 kilométer hosszú keskeny nyomtávú vasútvonalat. A két fejlesztés eredményeként a kisvasút, mint a térség jelentős turisztikai attrakciója, 18 év után újra teljes hosszában fog üzemelni Csisztafürdőig. Megállóhelyei egységes arculatot kapnak és bővül az utazóvendégek számára igénybe vehető szolgáltatások köre.

A balatonfenyvesi állomásépület egységes arculatú, előtetővel növelt fedett-nyitott térrel bővül. Vendéglátóhelyet, valamint akadálymentesített vizesblokkokat hoznak létre. Megtörténik az épület energetikai korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, kialakítják a központi fűtést, elvégzik a homlokzati szigetelést. Mindezeken túl akadálymentesítik az állomás közforgalmú tereit is.

Buzsák-Csisztafürdő megállóhelyen egy új, akadálymentesített állomásépületet építenek, egységes építészeti karaktert biztosító
védőtetővel. Kialakítanak egy kerthelyiséggel rendelkező kávézót, akadálymentesített vizesblokkot, férfi-női zuhanyzót és fedett kerékpártárolót is. Az épület oldalán lesz egy kisméretű kilátótorony is, amit madárlesként lehet majd használni.

Imremajor állomáson új megálló épül. Könnyűszerkezetes helyett hagyományos megoldással, egységes építészeti karaktert biztosító védőtetővel. Az állomáson kerékpártároló és zárható tároló is helyet kap, valamint biztosítják a peron akadálymentes megközelítését. A csapadékvíz elvezetéséhez és locsolóvíz kinyeréséhez egy zárt földalatti tárolót alakítanak ki.

A teljes fejlesztés az idei év végére valósulhat meg.

Balatonfenyves Csisztafürdő kisvasút