• Nem sokkal korábban még megnyugtató választ kaptunk a Belügyminisztériumtól, ezért váratlan volt az első fürdők bezárása 2020. március 12-én.

  • Két héttel később már az összes hazai fürdőre lakat került.

Ma két „jubileum” is van a fürdők szempontjából és egyik sem túl vidám. Immár negyedik hónapja annak, hogy a közfürdők nem fogadhatnak vendégeket – a gyógyászati kezelésekre érkezők és a versenysportolók kivételével. A másik évforduló pedig az, hogy pont egy évvel ezelőtt ezen a napon jelentették be az első termálfürdők, hogy másnap bezárnak.

Néhány nappal korábban az egyik legnagyobb hazai fürdőüzemeltető társaságnál már pedzegették számunkra, hogy könnyen zárás lehet ebből, de őszintén szólva, akkor ezt még nem hittük. Pláne annak fényében, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye, majd kérdésünkre a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy a fürdőket nem kell bezárni. Egyetlen korlátozás volt érvényben: a gyógyvízzel töltött medencékben nem működhettek az élményelemek. Ezzel azért még együtt lehetett volna élni.

2020. március 11-én elsőként a Kecskeméti Fürdő jelentette be, hogy másnaptól a nagyközönség számára bezárnak, de a gyógykezeléseket folytatják, valamint az úszóedzéseket sem fújták le. Nem sokkal ezután az Egri Termálfürdő kapcsán is hasonló bejelentés történt. Akkortájt a debreceni Aquaticum Élményfürdőben éppen karbantartási szünet volt, de ők is azt közölték, hogy a rákövetkező hétre tervezett újranyitást elhalasztják.

Az ezt követő napokban pedig csak kapkodtuk a fejünket. Ugyanis akkor még a mostanihoz hasonló kötelező zárvatartást nem rendeltek el a fürdők számára, azonban a visszaeső vendégszám és a vírustól való félelem miatt egyre több termálfürdő kapcsán született döntés az ideiglenes bezárásról.

Ezen belül is fontos mérföldkő volt, amikor a Budapest Gyógyfürdői Zrt. bejelentette, hogy bezárják az összes fővárosi egységüket 2020. március 15-én. Sok vidéki fürdő esetében ez volt az a pont, amikor úgy döntöttek, hogy akkor tényleg komoly a helyzet és szintén a bezárásról határoztak.

Mivel kötelező zárás nem volt, azért akadtak fürdők, amelyek amíg lehetett, addig kitartottak, de március 17-én már csak 12 üzemelő termálfürdőt számoltunk össze országos szinten. Az utolsó működő fürdőknek pedig a 2020. március 28-tól életbelépő kijárási korlátozások adták meg a végső döfést. Akkor jelentette be a zárását az utolsó hármas, a demjéni Cascade termálfürdő, a Csokonyavisontai Gyógyfürdő és a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdő is.

Barack fürdő külsőmedenceNem gondoltuk volna, hogy egy évvel később ugyanez lesz a helyzet… Hivatalosan március 22-ig kell zárva maradniuk a fürdőknek. Ugyanakkor a járványhelyzet súlyosbodását látva 100 százalék, hogy ezt meghosszabbítják. Igazából tippelni sem merünk már, hogy mikor jöhet a nyitás, hiszen az néhány hete sem látszódott, hogy a harmadik hullám ilyen hirtelen és drasztikus változást hoz a fertőzöttségi és halálozási adatokban.