• Folyamatosan tolódik az az időszak, amikor a fürdők nyitása várható.

  • Március 22-ig (frissítés: március 29-ig) semmiképpen nem lesz ezen a téren lazítás, de igazából hónap végi nyitásra se nagyon számítsunk.

  • Most úgy tűnik, hogy a fürdőgyógyászatok tovább üzemelhetnek.

Tavaly november 11. óta a közfürdők, uszodák a nagyközönség számára zárva tartanak. Azóta a fürdőkben csak az ott dolgozók, valamint a gyógyfürdők esetében a gyógykezelésre érkezők, illetve az uszodákban a sportolók tartózkodhatnak. Bár november elején még voltak olyan remények, hogy év végére jöhet némi lazítás, erre a járványügyi adatok alakulása miatt nem volt mód. Azóta hol egy hónappal, hol két-három héttel tovább tolódott a jelenlegi rendeletek hatálya, ezzel együtt a fürdők zárvatartása is.

A fürdők nyitása/zárása terén legutóbb arról írhattunk, hogy március 15-ig mindenképpen fennmaradnak a korlátozások. A Magyar Közlönyben ennek kapcsán már március 16. szerepelt – nem mintha az a plusz egy nap sokat számítana. A március 8-tól életbelépő további szigorítások pedig március 22-ig tartanak, így a fürdők addig biztosan nem látogathatók. (Frissítés: legalább március 29-ig tartanak a korlátozások).

Ugyanakkor, ahogy igazából eddig sem volt sanszos egy március második felében történő nagyarányú lazítás, úgy most végképp nem érdemes erre számítani. Magyarán márciusban aligha lesz olyan jellegű enyhítés a szabályokon, hogy a fürdők is megnyithassanak. Illetve azzal érdemes kalkulálni, hogy ilyen hosszú zárvatartási időszak után azért nem egyik napról a másikra történik majd a nyitás, ennek kapcsán a Magyar Fürdőszövetség is legalább 2 hetes időszakkal kalkulál. Mindezek fényében a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak valamikor áprilisban várható nyitás, de ez tényleg egy derűlátó verzió.

Aki valamilyen egészségügyi problémáját szeretné kezelni, annak jó hír, hogy most úgy tűnik, a fürdőgyógyászatok működését nem érinti a március 8-tól hatályos szigorítás. A kevésbé jó hír számukra, hogy ettől függetlenül néhány gyógyfürdő a jelenlegi helyzetben a gyógyászat ideiglenes bezárásáról döntött, valamint volt ahol az újranyitást halasztották el. A nyitva tartó gyógyászatokon a maszkhasználat továbbra is kötelező, valamint a kezelések közül a gyógyvizes gyógymedence (Hévízen a Tófürdő használata) nem biztosítható.

fürdők medence úszómedenceTovábbra sincs abban változás, hogy a szállodákban turisták nem, csak oktatási, illetve üzleti céllal érkező utazók szállhatnak meg. Az uszodák pedig sportolókat továbbra is fogadhatnak.