• Hiába halmoztak fel az elmúlt években jelentős anyagi tartalékot, lassan már ennek is a végére ér a Thermalpark fürdő.

  • Azt remélik, hogy nyárra már újból megnyithatnak.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen működő Thermalpark fürdő a 2020 előtti években folyamatosan növekvő vendégforgalomról számolhatott be. Ennek köszönhetően számos fejlesztést is megvalósítottak. Ezek közé tartozott, hogy felújították a szállodájukat, az egyik nagy strandmedencéjüket, az elmúlt évben pedig fürdőzésre is alkalmassá tették az eddig csak vízibiciklizéshez használt tavukat.

A koronavírus-járvány miatt a szlovákiai fürdők az elmúlt egy évben hosszabb ideig tartottak zárva, mint a magyarországi társaik. 2020. március 13-án kötelezően be kellett zárni az összes szlovák termálfürdőt, uszodát. A nyitásra is csak június 3-tól kezdődően kerülhetett sor, az őszi újabb zárás pedig a magyarországinál közel egy hónappal korábban – október 15-én – kezdődött. Ez azt jelenti, hogy már közel öt hónapja nem fogadhatnak vendégeket.

A Dunaszerdahelyi Városi Televízió tudósítása szerint a Thermalpark fürdő ugyan az elmúlt években jelentős tartalékokat halmozott fel, azonban a jelenlegi helyzetben már kezdenek ennek a végére érni. Somogyi Gábor, a fürdőt működtető társaság igazgatója a helyi televíziónak elmondta, hogy a korábbi években felvett hiteleik törlesztése egyelőre folyamatos, azonban most már el kell gondolkodniuk azon, hogy halasztást kérjenek.

Mindezek ellenére eddig egyetlen alkalmazottat sem bocsátottak el, amit az tett lehetővé, hogy támogatást kapnak a munkahelyek megtartására, bár ez nem fedezi teljes egészében a költségeiket. Ezen felül még a kiesett bevételeik után számíthatnak némi állami segítségre. Az ezzel kapcsolatos igényüket már befogadták, de ez alapján csak az október végéig terjedő időszakban elmaradt bevételeik után kaphatnak némi forrást. Ráadásul ez sem lesz nagy összeg, hiszen a bevételkiesésüknek maximum a tíz százalékát téríti meg a szlovák állam.

Hamarosan a november és január között kiesett bevételeik után is kérhet kompenzációt a fürdő, viszont a szlovákiai idegenforgalomban is olyan mértékű a visszaesés, hogy félő, az erre elkülönített 100 millió euró már idejekorán elfogy.

Dunaszerdahely fedett fürdőA dunaszerdahelyi termálfürdőben az elmúlt időszakban kisebb felújításokat végeztek, a napokban pedig elkezdték a a főbejárat előtti terület modernizálását. A fürdő vezetője abban bízik, hogy a nyári szezonra azért már megnyithatnak.