• Újabb fejezetéhez ér a fővárosi Rác fürdő végtelennek tűnő története.

  • A jó ideje már felújított, de egyetlen napot sem üzemelt fürdő- és szállodakomplexumot hamarosan elárverezik.

A budai Rác fürdő felújítása és a hozzá kapcsolódó új szálloda építése már több mint tíz évvel ezelőtt befejeződött. Azonban egyetlen napot sem üzemelt a létesítmény és az a furcsa helyzet állt elő, hogy az állagromlás miatt lényegében már fel is kellene újítani az épületet.

Félve írunk bármit is a Rác/Rácz fürdőről, ugyanis az elmúlt tíz évben már rengeteg verzió napvilágot látott a komplexum újbóli megnyitásával kapcsolatban. Néha közelebbinek, néha távolibbnak tűnt a fürdő és a szálloda nyitása.

A legfrissebb fejleményről a Népszava számolt be, ez alapján az ingatlant birtokló Rác Nosztalgia Kft.-t árverésen értékesítené a felszámolással megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Mint írják, az elektronikus licit március 26-án indul és április 12-ig tart. A kikiáltási ár és egyúttal az ingatlanokért fizetendő minimális összeg valamivel több mint 5 milliárd forint, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg összege 254,4 millió forint.

Az ingatlant több követelés is terheli. A hotel eladási árából 335,2 milliót szeretne megkapni a fővárosi önkormányzat vételár-követelés címén, 3,85 millió eurót és csaknem 1,6 milliárd forintot kér a Rác Beruházó Kft., míg a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei (BGYH) Zrt. 23,3 millió eurót és 94 millió forintot meg nem fizetett kölcsön címén.

Utóbbi a 3333 négyzetméteres műemléki védettséget élvező fürdőt is terheli. Az üzletet kissé bonyolítja, hogy az épületek alatti földterület a főváros tulajdona, a termálfürdő üzemeltetéséhez szükséges vízjogokkal pedig a BGYH rendelkezik. A fürdő esetében az államnak, a fővárosi önkormányzatnak és a BGYH-nak is van elővásárlási joga.

Rác fürdő homlokzatKorábban arról lehetett hallani, hogy amennyiben a főváros tudná megvásárolni az ingatlant, akkor csak a fürdőegységet tartanák meg, annak üzemeltetője pedig a BGYH lenne.