• Az elmúlt évben Hévíz és Zalakaros adta a megye teljes vendégéjszakaszámának 60 százalékát.

  • A járvány hatására egy év alatt közel a felére esett vissza a vendégéjszakák száma.

  • Még ezzel együtt is rengeteg turistát vonzott Zala megye.

Zala megye egy igazi turisztikai nagyhatalom. A megyéhez tartozik a Balaton északnyugati csücske és számos, országos szinten, – sőt azon túl is – ismert termálfürdős üdülőhely. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Zala megye még a tavalyi vérzivataros esztendőben is 1,4 millió vendégéjszakát produkált. Ez hatalmas szám, több mint ötszöröse Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éves vendégéjszakaszámának. Sőt, amennyiben összeadjuk a turizmusban szintén erősnek számító Hajdú-Bihar és Vas tavalyi vendégéjszakaszámát, akkor nagyságrendileg a zalai forgalmat kapjuk.

Nyilván az elmúlt esztendő Zalát sem kímélte. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2019-hez képest 49 százalékkal csökkent. Ez picit kisebb, mint Hajdú-Bihar, vagy Vas megye visszaesése, de nagyságrendileg ugyanazt jelenti, azaz lényegében feleződött az éjszakaszám a járvány miatt.

A termálfürdős települések sorában a megye két legerősebb szereplője országos szinten is ott van toplista élén. 2020-ban Hévíz 427 ezer, Zalakaros 408 ezer vendégéjszakát produkált a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében. A két település együtt adja a megyei vendégéjszakaszám 60 százalékát. S ehhez az arányhoz tegyük hozzá, hogy a megyéhez nem pusztán termálvizes üdülőhelyek, hanem számos, erős vendégforgalmú balatoni település is tartozik.

Zala megye két turisztikai mogulját a Hévíz közelében fekvő Alsópáhok követte 74 ezer vendégéjszakával, majd a szlovén határ közelében található Lenti következett 44 ezer éjszakával. Kehidakustány és Zalaegerszeg ezután jött a megyei sorban, gyakorlatilag holtversenyben. Fontos az adatokhoz hozzátenni, hogy a települések tényleges vendégéjszakaszáma ennél magasabb, a KSH ugyanis nem számol a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal.

Hévíz legrégebbi gyógyfürdő

Legnépszerűbb Zala megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Hévíz 427.123
2. Zalakaros 408.848
3. Alsópáhok 74.278
4. Lenti 44.449
5. Kehidakustány 29.937
6. Zalaegerszeg 28.432
7. Zalacsány 14.899
8. Zalaszentgrót 1636

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

Zala megye gyógyfürdői és gyógyvizei