• Turisztikai szempontból a megyén belül kiemelkedően nagy volt Nyíregyháza szerepe az elmúlt évben.

  • Ebben szerepet játszik a város rendkívül széles fürdős kínálata is.

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusa viszonylag kisebb véráldozatokkal szenvedte meg a 2020-as járványt.

Amikor majd újraindulhat a járvány után a turizmus, akkor a fürdők kedvelőinek érdemes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található termálfürdőket is számításba venniük. Nagyon sok rejtett kincs található a megyében, de nagyobb fürdőkomplexumok is a vendégek rendelkezésére állnak. Elég csak a megyeszékhely sóstógyógyfürdői városrészére gondolni, vagy a jelentős fejlesztésen átesett kisvárdai fürdőre.

Megnéztük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról publikált adatok alapján milyen éve volt tavaly Szabolcs-Szatmár-Beregnek. A megye összességében 259 ezer vendégéjszakát produkált, 2019-ben ugyanez még 388 ezret tett ki. Ez 33 százalékos csökkenést jelentett, ami nem kevés, ugyanakkor Hajdú-Bihar, vagy Vas megye 50 százalékot meghaladó visszaesésénél jóval kedvezőbbnek számít. Nyilván ebben szerepet játszott, hogy a beutazó turizmus – amire igazán nagy csapást mért a járvány – hangsúlyosabb volt az említett két megyében, mint Szabolcsban.

Az éves vendégforgalmi adatok alapján a megye turizmusát tavaly (is) Nyíregyháza dominanciája jellemezte. A megyeszékhely adta a vendégéjszakák 62 százalékát. Ezt jelentős részben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőnek és ottani turisztikai kínálatnak köszönhetik.

A termálfürdővel rendelkező településekre leszűkítve is igaz ez a dominancia. A 162 ezer vendégéjszakát produkáló Nyíregyházát 15 ezer éjszakával követi a második helyezett Nyírbátor, majd 12 ezer éjszakával Kisvárda. A többi településen 10 ezer alatt maradt a vendégéjszakák száma. Fontos megemlíteni, hogy a települések valós vendégéjszakaszáma ennél magasabb, ugyanis a KSH a kereskedelmi szálláshelyekről közöl összesített adatokat, a magánszálláshelyekről nem.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő Parkfürdő

Legnépszerűbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Nyíregyháza 162.097
2. Nyírbátor 15.432
3. Kisvárda 12.664
4. Vásárosnamény 8251
5. Mátészalka 4961
6. Penészlek 4566
7. Fehérgyarmat 2820

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján