• Létesítményenként eltérő, hogy mennyire változott azoknak a budapesti fürdőknek a vendégforgalma, amelyek ősszel újra kötelezővé tették a védettségi igazolványt.

  • Összességében a vendégforgalom terén nagy visszaesést nem hozott az intézkedés. Sőt, egyes fővárosi fürdők időnként már jobb vendégszámot produkálnak, mint 2019 hasonló időszakában.

Még november végén írtunk arról, hogy a védettségi igazolvány kapcsán egy érdekes Budapest – vidék különbség alakult ki a hazai fürdők gyakorlatában. A fővároson kívüli fürdők ugyanis nem vezették be újra a védettségi igazolványt, azonban a legtöbb budapesti fürdő esetében máshogy döntöttek. Így a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. összes létesítményében, az Aquaworld élményfürdőben, a Veli bej törökfürdőben és a Csepeli Strandfürdőben is kérik belépésnél a védettségi igazolványt, vagy az oltási igazolást.

A Portfolio.hu megkérdezte az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról az érintettek közül a két legnagyobb ágazati szereplőt, a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-t és az Aquaworld Resortot. A válaszaikból az derült ki, hogy nem vetette vissza tartósan a vendégforgalmukat az intézkedés.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a Portfolio megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a vendégek elfogadták ezt a feltételt. „Nagyon sok visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy szorgalmazzák, hogy a fürdőkbe kizárólag oltott személyek jöhessenek be, így ennek november 20-i bevezetése nem okozott komolyabb fennakadást” – nyilatkozta a vezérigazgató, aki a látogatottságot illetően azt mondta, hogy a történelmi műemlékfürdőiket jelentős részben most is a külföldi turisták keresik fel.

Nagy részük rendelkezik védettségi igazolással, így mind a Széchenyi-, mind a Gellért-, mind pedig a Rudas fürdőkben a vendégforgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Kiemelte azt is, hogy vannak napok, amikor már a 2019-es vendégforgalmat meghaladó belépési számokat érnek el.

„A főleg magyarok által látogatott fürdők tekintetében tapasztalunk kisebb mértékű vendégforgalom visszaesést, de ez is fürdőként változó. Azt tapasztaltuk, hogy nem a védettségi igazolvány hiánya, hanem inkább a november vége óta tapasztalható magas koronavírus esetszámok miatt óvatosabbak a hazai látogatók” – tette hozzá Szűts Ildikó.

Szűts Ildikó azt is megjegyezte, hogy a decemberi forgalmuk is biztató képet mutat, reményeik szerint a két ünnep közötti és január elejei forgalmuk kimagasló lesz, elérve a 2019-es év végi, 2020-as év eleji rekordforgalmat.

Széchenyi Gyógyfürdő éjszakai fürdőzés

„Érdemi visszaesést nem okozott a vendégforgalomban a védettségi igazolvány kötelezővé tétele” – közölte a Portfolio.hu-val Sívó Roland, az Aquaworld Resort létesítményigazgatója. November 5-e óta kötelező mind a szálloda, mind a fürdő vendégei számára, hogy igazolják a koronavírussal szembeni védettségüket. Ez az előírás bevezetése utáni második héten okozott néhány százalékos vendégszámcsökkenést, de utána újra fokozatosan emelkedett a látogatók és a hotelvendégek száma.

Novemberben a szállodai részben sikeres hónapot zártak, közel 63 százalékos kihasználtsággal, sok vendégük volt Romániából is. A fürdőben viszont érezhető volt a visszaesés, amely véleményük szerint már egyértelműen a romló járványügyi helyzettel magyarázható. Sívó Roland elmondása szerint a védettségi igazolvány kötelezővé tételét a vendégek részéről senki sem kritizálta, sőt, emailben inkább pozitív jelzések érkeztek az Aquaworld döntésével kapcsolatban.

Illusztráció: Széchenyi Gyógyfürdő