• Csak komoly korlátozások mellett nyithatnak a szlovákiai fürdők.

  • Így nem is biztos, hogy megéri nekik.

  • Csak szállóvendégek látogathatják a fürdőrészlegeket, külső látogatókat nem fogadhatnak.

A járványhelyzet alakulása miatt november 25. óta zárva tartanak a szlovákiai uszodák, termálfürdők, aquaparkok. Kizárólag a gyógyfürdők működhetnek, de ezekre a helyekre is csak gyógykúrára érkező vendégek érkezhetnek.

December 25-től azonban életbe lép némi “lazítás” Szlovákiában a fürdőkre vonatkozóan. Ugyanakkor ez tényleg csak idézőjeles lazítás, ugyanis gyakorlatilag szigorúbbak a feltételek, mint korábban bármikor. A termálfürdő, aquaparkok ugyanis megnyithatnak, de csak abban az esetben, ha saját szálláskapacitással is rendelkeznek. Viszont a fürdőrészlegeket kizárólag a szállóvendégek használhatják.

S ezzel még nem értek véget a belépési szabályok. A szálláshelyeken ugyanis csak olyanokat fogadhatnak, akik oltottak, vagy a koronavírus-fertőzésen igazoltan átestek, de még tőlük is kérnek egy negatív tesztet. A hatályos szabályozás alapján külső vendégeket még akkor sem fogadhatnak a fürdők, ha oltottak és vállalnák a tesztelést is. Ugyanakkor a gyógyfürdőbe gyógykezelés céljából azok is mehetnek, akik nincsenek beoltva.

Nem véletlen, hogy a gyógyfürdő minősítéssel nem rendelkező szlovákiai fürdők nincsenek elragadtatva a döntésről. Bár az év végi időszak jelentős vendégforgalmat hozhatna számukra, de a szigorú és folyton változó szabályok sok potenciális belföldi turistát elriasztottak. Emiatt sok szlovákiai – főleg az ország déli részén – inkább magyarországi utazást tervez a téli szünet idején.

A határhoz közeli – szálláskapacitással rendelkező – fürdők közül egyelőre csak a dunaszerdahelyi Thermalparkról lehet hallani, hogy a szigorú követelmények ellenére is újranyitnak december 25-én.