• Az elmúlt esztendőben 954 ezer „gyógyvizes gyógymedence” kezeléshez nyújtott támogatást az egészségbiztosító.

  • Messze ez a legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezelés.

  • Persze nem véletlen, hiszen a gyakorlatban ez egy fürdőbelépőt takar, bár némelyik fürdőben korlátozások is vonatkoznak rá.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül a „gyógyvizes gyógymedence” a legnépszerűbb. Ez érthető, hiszen ez egy gyógyfürdő belépőt takar. A betegeknek ugyan önrészt is kell fizetniük, de általában jóval kevesebbet, mint a fürdőbelépők teljes ára.

A fürdőkezelések közül ez az, amit gyakran önállóan is felírnak az orvosok. Sőt, sok esetben a páciens is csak ezt kéri. Más kezelések esetén, (például gyógymasszázs vagy súlyfürdő) szinte mindig egyéb kezeléseket is előírnak. Ugyanakkor a gyógyvizes medencefürdőnél is igaz, hogy a legjobb eredmények elérése érdekében érdemes más kezelésekkel kombinálni.

A gyógyvizes medencefürdő csak olyan helyeken vehető igénybe, ahol több különböző hőmérsékletű medence áll rendelkezésre. Az előírások szerint ezek közül az egyiket indifferens hőfokú (34-35 Celsius-fokos) gyógyvízzel kell tölteni. Ennek kiemelt jelentősége van, mivel az egyes betegségek esetén a gyógyvizes medence vízhőmérsékletének különösen fontos szerep jut. Sok esetben pedig éppen a hűvösebb vizű medencék használata ajánlott.

A rendelet előírja a fürdők számára, hogy a gyógyvizes medencéknél jól látható helyre kell elhelyezni egy órát. Ennek a célja, hogy az emberek be tudják tartani az ajánlott fürdési időt (általában egyhuzamban 20 percet). Ugyancsak a fürdőkre vonatkozó előírás, hogy a gyógymedencék vízhőmérsékletét legalább kétóránként ellenőrizni kell, és a kiírt hőmérséklethez képest csak plusz-mínusz 1 Celsius-fokos eltérés megengedett.

Fontos tudni, hogy a gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás nem minden fürdőben kínál teljes napi tartózkodási lehetőséget. Számos helyen csak bizonyos medencék használatára jogosít, vagy korlátozott időtartamra (például 2-3 óra) érvényes. Azonban általában lehetőség van – további díj ellenében – az összes medence használatára vagy akár egész napos tartózkodásra is.

Az előbbiekre magyarázatot adhat, hogy a NEAK finoman szólva sem szórja két kézzel a pénzt ezekre a kezelésekre. Az egészségbiztosító jelenleg az országos minősítésű gyógyfürdők esetében mindössze 274 forintot, a körzeti minősítésűeknél 240 forintot, míg a helyi minősítésűeknél csak 212 forint támogatást fizet a medencefürdős belépők után.

Nagyatádi gyógyvíz gyógymedence

Illusztráció: gyógyvizes medence a Nagyatádi Gyógyfürdőben

Itt olvashat két tiszántúli termálfürdős tippet. Mindkét fürdőt érdemes felkeresni még az ősszel, mert kedvező jegyárakat kínálnak.