• Megszerezné a gyógyfürdő címet a berettyóújfalui Bihar Termálliget fürdő.

  • Idén ősszel átadnak egy lakókocsis kempinget és a tervek között szerepel egy szálloda építése is.

A Magyar Fürdőszövetség elnöksége 2023. szeptember 11-12-én Berettyóújfaluban tartotta meg kihelyezett elnökségi ülését, amelyen az őszi szakmai napról, a szakbizottságok javaslatairól, a novemberi közgyűlés napirendi témáiról és az aktuális kérdésekről folytattak eszmecserét.

A házigazda Bihar Termálliget képviselője, Zámbori Péter – mint a szövetség egyik alelnöke – köszöntőjében bemutatta az idén júniusban átadott fedett termálfürdővel és gyógyászattal bővülő berettyóújfalui fürdőt, majd Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere ismertette a település turisztikai terveit. Az állami támogatással felépült fürdő gyógyfürdővé minősítésének előkészítése elindult, amellyel az egészségturizmusban rejlő lehetőségeket szeretné a város kihasználni.

A terveik között szerepel egy szálloda építése is, amely a már most is meglévő keresletet kívánja kiszolgálni. Ez év őszén átadásra kerül a lakókocsis kemping, ami egy új szegmenst vonzhat a fürdőbe. Szintén turisztikai attrakcióként is tekintenek az épülő új vásárcsarnokra, de az aktív – kerékpáros – turizmusban is óriási lehetőség van, hiszen a települést és környezetét 70 kilométeres kerékpárúton lehet felfedezni: akár Debrecenig vagy Nagyvárad irányába.

Kántás Zoltán a Magyar Fürdőszövetség elnöke az elmúlt időszak kihívásairól (pandémia, energiaválság), az energiahatékonyság fontosságáról beszélt, illetve elismeréssel szólt a berettyóújfalui fürdőfejlesztésről. Mint mondta, Berettyóújfalunak is megvannak azok az adottságai – határmenti település, gyógyvíz, a turizmust támogató városvezetés – mint az általa vezetett Sárvári Gyógyfürdőnek, így minden adott ahhoz, hogy a házigazda település felkerüljön a hazai turizmus térképére.

gyógymedence a berettyóújfalui Bihar Termálligetben

Ehhez a Magyar Fürdőszövetség elnöke az érdekvédelmi szervezet szakmai tudását és tapasztalatait is felajánlotta. Az elnökségi ülés második napján a fürdővezetők megismerhették Hajdú-Bihar vármegye legrégebbi épületegyüttesét, a Herpály Csonkatornyot, a felújított Zsinagóga Kultúrteret, valamint a helyi termál- és strandfürdőt is.