• Országosan nem ismertek, nyugisak, hangulatosak, olykor csak egy termálmedencéjük van, viszont pont ez lehet a fő vonzerejük.

  • Ajánlunk négy eldugott termálfürdőt az ország különböző részeiből.

Sokak számára a fürdő egyet jelent egy hatalmas, tágas, óráscsúszdás, óriásmedencés élményfürdővel, ahol proxy órával pittyegtetve léphet ki és be a különféle fürdőegységekbe. Vannak azonban olyanok is, akik inkább a kis nyugisabb, eldugottabb termálfürdőket keresik. Ezek általában olcsóbbak is, de a többség számára talán nem is ez a fő vonzerejük, hanem a klasszikus, picit retrós hangulatuk.

Ez vonzó lehet akár a fiataloknak is, hiszen ezek a kis termálfürdők manapság már egyre ritkábbak. Az idősebbek körében pedig azért is lehetnek kedveltek, mert ők még emlékeznek azokra az időkre, amikor némelyik mai hatalmas fürdőkomplexum sem volt nagyobb ezeknél. (Például a Zalakarosi Fürdő is kétmedencés kis létesítményként indult).

Azok kedvéért, akik ilyen kis eldugott termálfürdőket keresnének fel, összegyűjtöttünk néhány tippet. A könnyebb eligazodás érdekében mindegyiknél egy Google térképen is mutatjuk, hogy merrefelé találják az adott települést. Arra mindenképpen figyeljenek oda, hogy ezeknek a fürdőknek a nyitvatartása eltérhet a megszokottól. Jöjjön tehát néhány fürdőtipp…

Szuloki Termálfürdő

Szulok termálfürdő

A közel 700 lakosú Szulok község Somogy megyében található, de nem a Balatonhoz közeli részén, hanem a megye déli vidékén, lent szinte a horvát határnál. Az 1960-as évek végén találtak termálvizet a településen, az ennek révén létrejött fürdő május elejétől szeptember végéig működik. A medencék választéka nem fog összezavarni senkit, ugyanis egy termálmedence, valamint egy sportmedence jelenti a kínálatot.

Amolyan tippként megemlítjük, hogy horvátországi üdülés esetén érdemes lehet Szulokra tervezni egy köztes pihenőnapot, pláne, hogy egy kemping is tartozik a kis termálfürdőhöz.

Tiszaörsi Termálfürdő

Tiszaörsi Termálfürdő

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszafüred közelében találjuk az 1300 lakosú Tiszaörs községet. A település termálfürdője nagy múltra tekinthet vissza, hiszen az elődjét 1935-ben nyitották meg. Szinén fontos információ, hogy az itt feltörő termálvizet 2006-ban gyógyvízzé nyilvánították. Ezzel a gyógyvízzel három medencét töltenek, két nagyobbat és egy kisebb, fedett medencét.

A Tiszaörsi Termálfürdő egész évben nyitva tart és szállások is találhatók a fürdő mellett.

Nagybánhegyesi Termálfürdő

Nagybánhegyes Termálfürdő

Nagybánhegyes községben több mint 1200-an élnek. A Békés megyei település Mezőkovácsháza közelében fekszik, de talán így könnyebb behatárolni: Gyulától nyugatra olyan 45 kilométerre. A községben az 1970-es években találtak termálvizet és 1980-ban nyitották meg a fürdőt, amihez kapcsolódóan egy kemping is működik. Az egyszem medencéjüket jódos-brómos termálvízzel töltik.

A Nagybánhegyesi Termálfürdő egész évben működik, de csak pénteken, szombaton és vasárnap nyitnak ki, s ez igaz még a nyári szezonra is.

Mezőcsáti Termálfürdő

Mezőcsát termálfürdő

Mezőcsát város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Mezőkövesd és Miskolc között nagyjából félúton. A hangulatos, 5,5 hektáros fürdő négy medencével rendelkezik. Ezek közül három a nyári szezonban, a fedett medence pedig a szezonon kívüli időszakban üzemel.

A nyitvatartási időre náluk is figyelni kell, mert a hétfő még nyáron is szünnap. A szeptember elejétől május végéig tartó holtszezonban pedig péntekenként, szombatonként és vasárnaponként tartanak nyitva. Jó hír, hogy fejlesztés is várható a  fürdőben, ugyanis egy új családi élménymedencét építenek.