• Nyugodt, szép környezetben, a Tisza közelében pihenhetnek az ide látogató vendégek.

  • Kitűnő, jódos-brómos összetételű vízben lehet gyógyulni és helyben fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők.

Néhány évtizede még elsősorban az iparáról volt ismert Martfű, azonban manapság már egyre többen üdülni, gyógyulni járnak a kisvárosba. A település Jász-Nagykun-Szolnok délnyugati részén, Szolnoktól nagyjából 20 kilométerre délre található. Budapestről sincs vészesen messze, 120 kilométert kell utazni a fővárostól, hogy Martfűre érjünk.

A város a létét tulajdonképpen egy 1940-es években alapított cipőgyárnak köszönheti. Martfű sokáig Tiszaföldvár településrésze volt, csak 1950-ben önállósodtak. Az itteni termálvízbázisra alapozva a 2000-es évek elején adtak át egy termálfürdőt, amihez szálláshelyek is kapcsolódnak.

A martfűi termálvíz 2002-ben gyógyvíz minősítést kapott. S bár gyógyfürdő minősítésük nincs, de a fürdőt is magában foglaló Martfű Termal Spa hivatalosan gyógyszálló címmel rendelkezik.

Az említett gyógyvíz 60 Celsius-fokosan tör a felszínre és négy medencében található meg: két beltériben és két szabadtériben. A kinti gyógymedencék 35, illetve 36-38 Celsius-fokosak, a benti gyógyvizes medencék vize pedig 32-35 és 35-37 Celsius-fokos. Mindezeken túl a fedett részben egy 33 méteres úszómedence is található, ahol időnként sportrendezvényeket is tartanak. Ezen felül egy sekély vizű tanmedence és beltéri, valamint egy – szezonálisan üzemelő – szabadtéri pancsolómedence is a kínálat rész. A medenceválasztékból egyébként szerintünk a kinti két gyógymedence a leghangulatosabb.

gyógymedence a martfűi termálfürdőben

A martfűi gyógyvíz hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, jódos-brómos, fluoridos összetételű. A víz javallatainak a köre pedig kimondottan széles. Ide sorolhatók a mozgásszervi megbetegedések, ízületi gyulladások, idült izomfájdalmak, a gerincoszlopot, illetve a csontrendszert érintő problémák. Kedvező hatása van egyes nőgyógyászati problémák, valamint idegrendszeri betegségek esetében is. Szintén a javallatok közé tartoznak a porckorongsérv műtéteket, valamint a sérüléseket követő utókezelések.

gyógyvizes medence a martfűi termálfürdőben

A Martfű Termál Spa kínálatának része egy wellness részleg is, de helyben fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők – akár társadalombiztosítási támogatással is.

Elsősorban azoknak ajánlanánk a fürdőt, akik kiszakadnának egy kicsit a stresszes hétköznapokból és szeretnék élvezni a gyógyvíz kedvező hatásait is. Ami viszont még talán jól jönne: egy olyan élménymedence, amit felnőttek és gyerekek egyszerre használhatnak. Hiszen a négy gyógymedencébe a 14 év alattiak nem mehetnek be, a pancsolómedencékben pedig a szülők nem fürödhetnek.

A jegyárakat se olcsónak, se drágának nem mondanánk, jelenleg a felnőtt napijegy 3400 forintba, a diák és nyugdíjas belépő 3000 forintba kerül. 2 felnőtt és 1 gyermek esetén 7200 forintért váltható családi jegy, a wellness kiegészítő jegy ára pedig 2200 forint.

szabadtéri termálmedence Martfűn

Itt olvashat az egyetlen fennmaradt vidéki törökfürdőről.