• A török hódoltság idején közel 70 törökfürdő működött az ország Budán kívüli részén.

  • Ezek közül csak egyetlen fürdő maradt fenn, de az egész szép állapotban és jelenleg is üzemel.

Teljesen megbízható adatok nem állnak rendelkezésre, de egyes források szerint a megszállt országrészen a törökök összesen 75 fürdőt hoztak létre. Ebből 8 fürdő működött Budán, közülük 4 olyan van, aminek a helyén ma is fürdő működik. A fővárosban egy-egy korábbi törökfürdő utódjának tekinthető a – jelenleg zárva tartó – Király és a Rác fürdő, valamint a most is működő Rudas Gyógyfürdő és a Veli bej fürdő.

Az ország többi részén lévő törökfürdők döntő többsége viszont az enyészeté lett. Egyetlen kivételt jelent az Egerben található fürdő. A város 1596-ban került török kézre, és csak 1687-ben űzték ki őket. Ebben a kilenc évtizedben Evlija Cselebi, török világutazó feljegyzései szerint három fürdő létesült Egerben.

Az egyedüliként fennmaradt egri törökfürdő nagy medencéjét valamikor 1610 és 1617 között építtette Arnaut pasa. Ez a medence mind a mai napig üzemel. A nagy és kis tükörmedencét pedig már a hódoltság után, az 1700-as években alakították ki.

Eger törökfürdő termálfürdő

A fürdő különlegességét adja a radonos gyógyvíz, ami a török medencében, valamint a nagy és kis tükörmedencében érhető el. A radonos medencék vize 30 Celsius-fokos. Ugyanakkor a fázósabbaknak sem kell lemondaniuk a fürdő felkereséséről, ugyanis ezeken felül 34, 36 és 38 Celsius-fokos medencék is a vendégek rendelkezésére állnak.

Egyébként a radonos gyógyvizek a kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Ezen felül segítik a szövetek regenerálódását, gyorsítják a sérüléseket követő rehabilitációt, valamint enyhíthetik a krónikus hörghurut és az asztma tüneteit is.

Egri törökfürdő

A hazai törökfürdők közül jellegében talán a budai Veli bejre hasonlít leginkább az egri. Már csak abban is, hogy limitált a tartózkodási idő, viszont a budai társánál olcsóbbak a jegyáraik. Konkrétan Egerben a felnőtt belépőjegy 3500 forintba, a gyerek jegy 2400 forintba kerül. Ezek 2,5 órás benntartózkodást biztosítanak, az időtúllépés díja pedig percenként 35 forint.

Érdemes arra figyelni, hogy a törökfürdő nyitvatartása nem azonos az Egri Termálfürdő nyitvatartásával. Egész nap – 9-től 21 óráig – hétvégén és ünnepnapokon vannak nyitva. Hétfőn és kedden 16:30-kor, szerdán és csütörtökön 15 órakor, pénteken 13 órakor nyitnak, minden egyes nap 21 órakor zárnak.

törökfürdő Egerben

További radonos vizű fürdőkről itt olvashat.