• A hosszan tartó izomfájdalmak sokak életét megkeserítik.

  • Azonban a jó hír az, hogy nemcsak gyógyszerekkel, hanem gyógyvizes fürdőzéssel és a fürdők által kínált különféle kezelési módszerekkel is enyhíthetők a panaszok.

A krónikus, hosszan tartó izomfájdalmaknak sokféle okuk lehet. Az izomzat túlzott terheléséhez vezethet a helytelen testtartás, de akár egy rossz mozdulat, vagy sérülés is tartós izomfájdalmat okozhat.

Bizonyos betegségek, például autoimmun vagy mozgásszervi problémák esetén a tartós izomfeszültség kísérő tünetként is megjelenhet, de előfordulhat, hogy kimutatható ok nélkül alakul ki izomgörcs vagy feszültség. Ebben az esetben gyakran a stressz áll a tünetek hátterében. Ilyenkor gyakran tapasztalható izomfájdalom a lapockák között vagy az ágyéki gerinc területén.

Amikor a panaszok hosszú ideig tartanak és még pihenésre sem enyhülnek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni. Gyógyszeres kenőcsök segítségével enyhíthető, vagy megszüntethető a fájdalom. Emellett a gyógyvizes fürdőzés, valamint a gyógyfürdőkben elérhető különféle kezelések is hatékonyak lehetnek.

Izomfájdalom esetén az orvosok gyakran javasolják a gyógytornát. A szárazföldi gyógytorna is nagyon hatékony, de sok fürdőben lehetőség van víz alatti csoportos gyógytornára is. A vízi torna különösen előnyös, mivel a meleg víz görcsoldó, lazító és fájdalomcsillapító hatása megkönnyíti a mozgást, és segít átmozgatni a fájdalmas izmokat.

Krónikus izomfájdalmak esetén az orvosi gyógymasszázs és a víz alatti vízsugármasszázs szintén szóba jöhetnek. Vannak olyan esetek, amikor az izomfájdalmak vagy görcsök olyan erősek, hogy a hagyományos masszázs is kellemetlen lehet, azonban általában a víz alatti vízsugármasszázs még ilyenkor is probléma nélkül alkalmazható. Emellett a fürdőkben elérhető kezelések közül az iszappakolás és a parafangó is segíthet az izomfájdalom enyhítésében.

A gyógyvizes medencefürdőnek önmagában is pozitív hatással lehet, köszönhetően a termálvíz lazító, fájdalomcsillapító hatásának. Még akkor is érdemes kipróbálni a medencefürdőt, ha stressz áll a fájdalom hátterében, mivel a fürdők nyugtató környezete általában kedvező hatással van a vegetatív idegrendszerre is.

Igazából mindegyik gyógyvizes fürdő ajánlható, de egyes gyógyvizek esetében kifejezetten szerepel is a javallatok között az izomfájdalom. A teljesség igénye nélkül ide sorolható a cserkeszőlői, a hajdúszoboszlói, a kecskeméti, a martfűi, a szigetvári és a zalakarosi fürdők gyógyvize.

Zalakaros gyógymedence gyógyvíz

Illusztráció: gyógyvizes medence a Zalakarosi Fürdőben