• Gyógyvizes fürdők, ahol a felnőtt belépők 1900 és 2200 forint közötti áron érhetők el.

  • Nem lehet mondani, hogy ennek a feltételnek megfelelő fürdők egymást érik a Dunántúlon, de azért találhatók ilyenek.

Viszonylag kisebb medenceválasztékú, de minősített gyógyvízzel rendelkező, olcsóbb termálfürdők: ezekből az Alföldön egész széles a választék. Azonban a Dunántúlon már jobban körül kell nézni, ha ezt a kategóriát keressük.

Akadnak azért az ország nyugati felén is olcsóbb belépőket kínáló gyógyvizes fürdők, amiket érdemes lehet felkeresni (egyébként nem csak azoknak, akik spórolni akarnak). Az „olcsóság” határát 2500 forintnál húztuk meg, olyan termálfürdőket ajánlunk, ahol ennél az árnál olcsóbban váltható felnőtt, teljes árú napi belépőjegy.

Az első helyen említenénk a kaposvári Virágfürdőt. Már többször dicsértük a fürdőnek azt a koncepcióját, hogy az egyes fürdőegységek (élményfürdő, uszoda, strandfürdő, gyógyfürdő) közül a kizárólag gyógymedencéket magában foglaló részlegbe külön is váltható belépő, ráadásul kedvező áron. Ez kimondottan vendégbarát megoldás.

A 34, 36 és 38 Celsius-fokos medencéket kínáló gyógyfürdőbe felnőttek 2200 forintért, diákok és nyugdíjasok 1700 forintért válthatnak napijegyet. 15 órától délutáni belépőt is kínálnak teljes áron 1700 forintért, diákoknak és nyugdíjasoknak 1400 forintért.

Kaposvári gyógyvíz: a városban nátrium-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz tör a felszínre, ami jódot, brómot, fluoridot, metakovasavat is tartalmaz. A víz alkalmas a kopásos mozgásszervi problémák, krónikus ízületi gyulladások, egyes nőgyógyászati betegségek kezelésére, továbbá kedvező hatása van a baleseteket, idegsebészeti és ortopédiai műtéteket követő utókezelések során.

Kaposvári termálfürdő

Szintén kitűnő választás lehet a Nagyatádi Gyógyfürdő. Patinás, kizárólag gyógyvizes medencéket kínáló fürdőről van szó, de itt szabadtéri gyógymedencét is választhatunk. A jegyáraik a fentiekhez hasonlóak, azaz felnőtteknek 2200 forint a napijegy, diákoknak és nyugdíjasoknak 1600 forint. 15 és 18 óra között pedig kedvezményes jegyet is kínálnak 1200 forintért. Fontos tudni, hogy keddenként csak a gyógykezelésre érkező vendégek számára van nyitva a gyógyfürdő.

Nagyatádi gyógyvíz: elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségeknél, csonttörések és sérülések utókezelésénél ajánlják. Ezen felül egyes nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. Ivókúra formájában gyomorsavtúltengés, emésztési zavarok, epebántalmak és székrekedés esetén javasolják a fogyasztását.

Nagyatádi gyógyvíz gyógymedence

A Balaton déli partjának közelében fekvő buzsáki Csiszta Fürdőt sokat emlegetjük. Legutóbb annak kapcsán, hogy végre aszfaltozott úton is megközelíthetővé vált Fonyód irányából. A fürdő a mostani, téli időszakban is nyitva tart, de csak 11 és 17 óra között. A napi belépő 2000 forint, helyi lakosoknak és gyerekeknek 1700 forint. A rövidített nyitvatartási idő április elejéig tart, utána pedig némi áremelés várható.

Csisztai gyógyvíz: az enyhén kénes és szénsavas, alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos termálvíz elsősorban reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. Ezen felül hatásos egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémákra, valamint a csonttöréseket követő rehabilitáció során.

gyógymedence a buzsáki Csiszta Fürdőben

A Sárvár közelében található Mesteri Termálfürdő esetében az említett árlimitbe csak akkor férünk be, ha hétfőtől péntekig keressük fel a termálfürdőt. Hétköznap a felnőtt belépő 1900 forint, a nyugdíjas jegy pedig csak 1500 forint. Aki teheti, annak hétfőtől péntekig érdemes ellátogatnia Mesteribe, ugyanis hétvégén és ünnepnapokon ennek a két jegytípusnak az ára már 3000 forint, illetve 2500 forint.

Mesteri gyógyvíz: mozgásszervi betegségek, reumás panaszok esetén kedvező hatású, de a szénsavasságánál fogva előnyösen hat a vérkeringésre is. Többek között porckopás, ízületi bántalmak, derékfájás, vérkeringési zavarok esetén is ajánlott.