• Elkészült a Fonyód és Buzsák-Csisztapuszta közötti út aszfaltozása.

  • Az úgynevezett kerékpározható közút megvalósulása révén a Balaton irányából gyorsabban és kényelmesebben közelíthető meg a csisztai termálfürdő.

A projekt célja egy települési és településközi kerékpáros hálózat kialakítása volt Fonyód – Buzsák-Csisztapuszta (Csisztafürdő) között. Fonyód jelentős mértékű foglalkoztatási kapacitást biztosít a térségben, továbbá Buzsák-Csisztapuszta (Csisztafürdő), szintén foglalkoztatást biztosító fogadóterülete került most közvetlenül összekapcsolásra; a munkaerő áramlása a települések között kétirányú – olvasható a balatoni település közleményében.

A kerékpárút a nyári turisztikai szezonban várhatóan jelentős kerékpáros turisztikai igényeket is kielégíti, valamint szezonhosszabbító hatása is lényeges. A déli szakaszon megvalósuló beruházás költsége nettó 91,9 millió forint volt, amelyet kivitelezőként a Colas Út Zrt. bonyolított le. Ezzel a Csisztáig vezető út teljes hosszában megújult, hiszen az északi szakaszon a beruházás nettó 125, 6 millió forint értékben már 2022-ben megvalósult.

A meglévő út javításával, a burkolatlan útszakasz fejlesztésével és új útszakasz építésével került kialakításra a kerékpáros közlekedési infrastruktúra. A tavaly megvalósult, az M7-es autópálya feletti felüljárótól Fonyódig terjedő „északi szakasz” és a most befejeződött „déli szakasz” elkészültével a csisztai termálfürdő és Fonyód között végig jó minőségű aszfalt burkolat épült, amely nyomvonalában a lehető legnagyobb mértékben megtartotta a meglévő utat. Az út 30 km/h sebességhatár betartása mellett használható.

Fonyód és a buzsáki Csiszta közötti aszfaltozott út

„Amikor 2014-ben önerőből megcsináltattuk az utat Fonyód és Csiszta között, már akkor látszott, hogy sokan használják. Ez az út az évek során amortizálódott, ezután pályáztunk egy kerékpárút építésére, ami vegyes használatot tett lehetővé. A téli termálfürdőzéshez már csak öt kilométert kell a fonyódiaknak megtenni. Tavasszal pedig sokkal többen tudnak majd kerékpározni, akár Somogyvámosig. A buzsákiak, táskaiak számára sokkal közelebb lesz Fonyód ezzel az úttal, így nem feltétlenül kell Marcali felé menniük például bevásárlás céljából, de a környékbeli munkalehetőségek is megnyílhatnak számukra.

A kerékpáros turizmus mindenképpen egy új lendületet kaphat ettől a megvalósult beruházástól. Fontos, hogy ne csak a balatoni fürdőzés jelentsen turisztikai programot, hanem más lehetőségeket is nyissunk meg” – szögezte le Hidvégi József Fonyód polgármestere.

Csiszta termálfürdő

„Az egész térségnek régi álma volt a Csisztai út és egy régi adósság teljesült ezzel. Kerékpárral és egyéb, más közlekedési eszközökkel a szabályokat betartva lehet rajta közlekedni. Ez azt jelenti, hogy a termálfürdő még inkább hozzá tud járulni a szezon meghosszabbításához, hiszen így közelebb került a Balatonhoz. A kerékpárutak nagyban hozzájárulnak a balatoni turisztikai attrakció népszerűségének növeléséhez, az aktív időtöltéshez. Nagy szükség volt arra, hogy a balatoni bringakörútról le lehessen tekerni a leágazásokon. Most már Csisztán, Buzsákon, Öreglakon keresztül egészen Somgyvámosig el lehet kerékpározni.

Régi célkitűzésünk volt, hogy a zsáktelepülés jelleget megszüntessük, ebben is újabb, jelentős lépést tettünk meg, hiszen Buzsák kinyílt a Balaton felé” – összegezte a projekt jelentőségét Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Buzsák Csiszta Fürdő csisztai gyógyvíz

„Ez egy nagyon nagy dolog! Ezzel egy térséget csatoltak be a Balaton vérkeringésébe. A két települést úgy tudtuk összekötni, hogy időjárási körülményektől függetlenül egy aszfaltozott úton bármikor lehet közlekedni. A Csiszta és Fonyód közti távolság mindössze öt kilométer, de régen közel huszonöt kilométert kellett kerülni. Így kerültünk most közelebb egymáshoz, ami a munkába járás szempontjából is jelentős.

A gyógyvíz miatt a turizmusban látjuk a jövőt, ez mindkét településnek nagy értéke és ezzel meg tudjuk nyújtani a szezont. Rossz idő esetén is el tudnak jönni a Balatonról megismerni Buzsák népművészetét, tovább tudnak menni Niklára, Somogyvárra, de akár Marcali irányába is. Mivel ezen az úton biztonságosan lehet közlekedni, így a kerékpározást, a sportos életmódot is népszerűsíti ez a fejlesztés. Olyanok is kerékpárra ülnek, akik eddig kevésbé, köztük jómagam is, hiszen környezetvédelmi területen lehet átbiciklizni, gyönyörű a táj, gazdag élővilággal lehet megismerkedni” – foglalta össze gondolatait Kara Lajos, Buzsák polgármestere.

A helyi televízió tudósítását itt nézhetik meg:


Akik a mostani, téli időszakban látogatnának el a termálfürdőhöz, azoknak érdemes tudni, hogy jelenleg rövidített nyitvatartás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy 11 és 17 óra között tart nyitva a Csiszta Fürdő. A belépőjegy ára 2000 forint, helyi lakosoknak és gyerekeknek 1700 forint. December 24-én a fürdő zárva tart.