• Felbecsültetik a szerbiai gyógyfürdőket, mert befektetőket vonnának be a fejlesztésükbe.

  • Hasznosítanák a parlagon heverő termálforrásokat is.

Az elmúlt években számos termálfürdős fejlesztés valósult meg Szerbiában, de jó néhányat a következő évekre is ígérnek, s némelyikkel kapcsolatban még csak tervek léteznek. Ezek közé tartozik a topolyai termálfürdő építése, a palicsi fürdőfejlesztés, az Óbecsére tervezett fürdő, vagy éppen a nemesmiliticsi gyógyfürdő felélesztésével kapcsolatos elképzelések.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az ottani gyógyturizmus és fürdőipar azért messze nem annyira fejlett, mint a magyarországi. Viszont a Szabad Magyar Szó friss cikke szerint a következő években lefaragnának ebből a hátrányból.

Rasim Ljajić idegenforgalmi, kereskedelmi és távközlési miniszter ugyanis a közelmúltban bejelentette, hogy 27 szerbiai gyógyfürdő és rehabilitációs központ értékbecslését végzik el a következő hónapokban. Szeretnék ugyanis elérni, hogy befektetők szálljanak be ezeknek a fürdőknek, illetve gyógyászati központoknak a fejlesztésébe.

Amennyiben egy gyógyfürdő esetében befektető bevonásáról döntetnének, akkor az értékbecslésen meghatározott ár 80 százalékáról indulhatna a licit. Amennyiben ez eredménytelen, akkor pedig a becsült érték 60 százaléka lenne a kikiáltási ár.

Számos kihasználatlan gyógyforrása is van Szerbiának, a miniszter elmondása szerint ezeket nem adnák el, azonban nyitottak lennének arra, hogy koncesszióba adják a hasznosításukat. Már jelenleg is kedvezményekkel várják azokat a befektetőket, akik a termálforrásokra alapozva szállodát építenének.

A gyógyturizmus jelenleg a szerb turisztikai ipar 16 százalékát adja, viszont az idegenforgalmi miniszter jelentős növekedési lehetőségeket lát ezen a területben. Amennyiben komolyabb turisztikai fejlesztések lesznek Szerbiában, az a magyarországi fürdőket – főleg a szerb határhoz közelieket – is érintheti, s erre ki is tért a nyilatkozatában Rasim Ljajić. Példaként hozta fel ugyanis, hogy évente 300 ezer szerbiai lakos látogat el a magyar, a szlovén és a horvát fürdőkbe, viszont ha hasonló szolgáltatásokat kínálnának nekik helyben, akkor ez a szám jóval alacsonyabb lehetne.