• Egykor pezsgő fürdőélet volt Nemesmiliticsen, ami a kénes gyógyvizéről és gyógyiszapjáról volt ismert.

  • A fürdőt azonban 1971-ben bezárták.

A háromezer lakosú Nemesmilitics Szerbiában, a Vajdaság északi részén található, közel a magyar határhoz, hiszen a bácsalmási átkelőtől mindössze 26 kilométerre fekszik a település.

A 73 Celsius-fokosan feltörő kénes gyógyvízre alapozva 1885-ben nyitottak itt egy fürdőt. A szomszédos tóból pedig gyógyiszapot termeltek ki. Közel 100 éven át rengeteg mozgásszervi panaszokkal küszködő beteg járt gyógyulni a Nemesmiliticsre, ahol az 1950-es években egy szabadtéri medencét is építettek.

A fürdő sorsát egy 1971-es vihar pecsételte meg, amikor jelentősen megsérült az épület, s valami miatt a felújítására nem költöttek, így azóta is zárva tart. Mostanra pedig az egykori medencék tönkrementek, a kis tavat benőtte a nád, bár a fürdőépület – ha leromlott állagú is, de – még áll.

Az elmúlt években rengeteg terv született a gyógyfürdő újbóli beüzemelésére. Miután nagyon régen igazolták a víz és az iszap gyógyhatását, ezért első körben ennek az újbóli vizsgálatára lenne szükség.

Nemesmilitics fürdőA Vajdasági RTV tudósítása szerint egy határon átnyúló EU-s programnak köszönhetően erre most adott lesz a lehetőség. Nemesmilitics a magyarországi testvértelepülésével, Bácsbokoddal közösen ugyanis sikerrel pályázott egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Ebből tudják finanszírozni – többek között – a víz és az iszap rendkívül költséges vizsgálatát. A helyiek azt remélik, hogy a tanulmány befektetőket hozna a településre és újra üdülőhellyé válhatna a falu. Ez már csak azért is fontos lenne számukra, mert megállíthatná a fiatalok elvándorlását.

A helyi televízió tudósítását itt nézhetik meg: