• Hűvös az idő, lehűlt a Balaton? Adunk néhány tippet azoknak, akik ilyenkor fedett fürdőt keresnének a Balaton környékén.

  • Sokat számít, hogy a Balaton melyik részéről indulunk.

  • A tömegközlekedés használata sok esetben sajnos macerás lehet.

Esik az eső, vagy éppen hűvös még/már a Balaton, vagy egyszerre mindkettő? A Balatonnál üdülők olykor kénytelenek azzal szembesülni, hogy a tóban történő fürdőzés helyett valamilyen más kikapcsolódási lehetőség után kell nézniük. Kézenfekvő megoldás lehet valamelyik fedett, vagy legalábbis meleg vizes medencével rendelkező fürdő felkeresése. Összegyűjtöttünk néhány tippet a szóba jöhető fürdőhelyekről.

Első körben azonban nem árt néhány alapvető tudnivalót tisztázni. Azzal mindenképpen számoljunk, hogy ez nem csak nekünk fog eszünkbe jutni a Balatonnál nyaralók közül, magyarán a megszokottnál nagyobb zsúfoltságra kell számítani a Balaton-környéki termálfürdőkben.

Már csak azért is, mert a termálfürdős településeken ugyanúgy ez a főszezon, ahogy a Balatonnál. Akár az is előfordulhat, hogy egy fürdőbe már csak akkor engednek be új vendégeket, ha valaki kijött. Megoldás lehet az, ha reggel útra kelünk és igyekszünk nyitásra a fürdőbe érni, így megelőzve a későn kelőket.

S ha már említettük az “útra kelést”. A szóba jöhető fürdők általában autóval érhetők el a legkényelmesebben. Persze ez attól is függ, hogy a Balaton melyik részén vagyunk és melyik fürdőbe szeretnénk eljutni. Keszthely és Hévíz között mondjuk pont jó opció lehet a busz, de például egy Balatonfüred-Zalakaros egynapos kirándulásnak nem biztos nekivágnánk tömegközlekedéssel.

Egyszerűbb lenne a helyzet, ha a Balaton partján lévő települések közül többen is lenne fedett fürdő, de ezek ritkák. Mégpedig azért, mert – ahogy korábban írtuk – geológiai okokból ezen a területen kevés helyen van termálvízbázis a felszín közelében.

Egészen eltérőek a lehetőségeink attól függően is, hogy a Balaton melyik részéről indulunk. A legjobb helyzetben a Keszthely környékén lévők vannak. A Tihany-Balatonakarattya közötti sávban tartózkodóknak viszont fel kell készülniük arra, hogy többet kell utazniuk, akár 90-100 kilométert is kell autóznunk a kiszemelt fürdőhöz.

Galerius Fürdő SiófokSiófok – Galerius Fürdő

A part közelében található a 2006-ban átadott fürdő. Bel- és kültéri medencékkel is rendelkezik, Siófokon belül pedig helyi járattal is megközelíthető. Főleg a Siófokon nyaralók számára lehet kézenfekvő választás, viszont a már említett, a nyári rossz idő esetén kialakuló zsúfoltságra leginkább itt kell számítanunk. (A fürdő jelenleg műszaki okokból zárva tart!)

Siófok, Szent László út 183. / Nyitva: 9:00-21:00

Csiszta FürdőBuzsák – Csiszta Fürdő

A kis gyógyfürdő Fonyódtól délre mindössze 5 kilométerre található. Az utóbbi viszont egy földutat jelent, aki az aszfaltozott megközelítéshez ragaszkodik, annak egy körülbelül 20 kilométeres kitérőt kell tennie. Különösen jó választás lehet azok számára, akik a balatoni nyaralásukat megszakítva gyógyulnának is egy kicsit, hiszen remek kénes gyógyvíz tör fel Buzsákon. Kisgyerekes családoknak viszont nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Amúgy idén jubilál a fürdő, hiszen éppen 60 éve találtak itt termálvizet. (A fürdő kalandos első éveiről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja).


Nyitva: 9:00-19:00

Zalakaros légi fotókZalakarosi Termálfürdő

Siófoktól autópályán egy óra alatt, Keszthelyről pedig 35-40 perc alatt Zalakarosra lehet érni. Az előnye, hogy kifejezetten nagy területű fürdőről van szó, ahol gyógyvizes medencék, élménymedencék, külön gyermekélményfürdős részleg, csúszdapark, azaz a vizes szórakozási lehetőségek teljes köre a vendégek rendelkezésére áll. Zalakaros ugyanakkor leginkább akkor jó választás, ha használható a tágas kültéri részleg, – azaz nem szakad az eső és nincs azért nagyon hideg – amennyiben nyáron minden vendég a fedett részbe szorul, az nem feltétlenül ideális. Persze ez tulajdonképpen elmondható az összes fürdőről…


Zalakaros, Thermál utca 4. / Nyitva: 9:00-19:00

Igali TermálfürdőIgali termálfürdő

A Balaton déli partjától 40 kilométerre fekvő somogyi üdülőhelynél pár éve még megemlíthettük volna, hogy “titkos tipp”, azonban ennek a titkos része már kevésbé igaz rájuk, hiszen egyre ismertebbek és népszerűbbek. Magyarán ilyenkor az igali fürdőben sem leszünk egyedül. Nagyon pocsék idő esetén jó hír, hogy pár éve bővítették a fedett részt, de a kültéri gyógyvizes medencék felett is van egy tető, amit akár a webkamerájukon is megleshetünk.


Igal, Rákóczi tér 30. / Nyitva: 9:00-20:00

Hévíz termál üdülőhelyHévíz

Ha éppen nem ömlik az eső, viszont még hűvös a Balaton, akkor a Keszthelyen nyaralók számára lényegében a legjobb választás lehet a Tófürdő. Már csak az említett jó tömegközlekedési összeköttetés miatt is.


Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1. / Nyitva: 8:30-18:30

Kehida TermálKehidakustány – Kehida Termál

Akinek nem jön be a tóban való fürdőzés, az Hévíztől 15 kilométert továbbutazva juthat el Kehidakustányba. Vannak gyógyvizes medencék, élménymedencék, strandfürdő részleg, csúszdás medencék, így az egész családnak jó választás lehet. A nyári főszezonban azonban – hűvösebb időben – előfordul, hogy sorba kell állni a bejutáshoz.


Kehidakustány, Kossuth utca 62. / Nyitva: 9:00-20:00

Zalaszentgróti TermálfürdőZalaszentgróti Termálfürdő

Keszthelytől 36 kilométerre, Balatonalmáditól 91 kilométerre található a szezonálisan üzemelő, de fedett részleggel is rendelkező termálfürdő. Leginkább talán ennél a fürdőnél számíthatunk arra, hogy a többi Balatonnál üdülő nem ismeri a helyet. Pedig kifejezetten jó választás, hiszen beltéren négy, s a kültéren is négy medence várja a fürdővendégeket.


Zalaszentgrót, Zalabéri út / Nyitva: 9:00-19:00

Tamási TermálfürdőTamási Termálfürdő

Siófoktól 41 kilométerre található Tamási. A település termálfürdője egy meglehetősen impozáns fedett részleggel rendelkezik, de kültéri medencéik is vannak. A gyerekek örülhetnek, mert van csúszda, de külön szaunavilág is tartozik a fürdőhöz, ahol gyakoriak a szaunaprogramok. Szerintünk a tamási fürdő is jó választás lehet.


Tamási, Hársfa utca 3. / Nyitva: 9:00-20:00 (pénteken és szombaton 24:00)

Marcali fürdőMarcali Fürdő

Akik a déli part nyugati részén üdülnek, érdemes lehet számba venniük Marcalit is. Van ugyan fedett rész is, de nem túl tágas, ezért a marcali fürdő leginkább akkor ajánlható, ha használható a strandi rész, azaz épp nincs ítéletidő.


Marcali, Rózsa utca 2. / Nyitva: 10:00-19:00

Bükfürdő virtuális túraAmi még szóba jöhet

Kicsit messzebb vannak a Balatontól, de ettől függetlenül még nem kell elvetni a következő helyeket sem. A fürdők neveire kattintva olvashat róluk bővebben: Agárdi Termálfürdő, Bükfürdői Termálfürdő, Pápai Termálfürdő, Sárvári Termálfürdő.