• A 70-es években a nyári kánikula idején szinte mozdulni sem lehetett a fürdőkben, a nagyobb termálfürdőben pedig egy felnőtt belépő jellemzően 7-8 forintba került.

  • A legmenőbbek kisrádióval jártak strandolni.

A KSH adatai szerint 1970-ben 2200 forintot tett ki a havi átlagkereset, az évtized végére ez 3800 forintra nőtt. Azaz pár évet azért spórolni kellett egy 1200-es Ladára, amit akkortájt 80 ezer forint körüli áron lehetett megvásárolni, de 601-es Trabant már volt 46 ezer forintért is, persze csak előjegyzésre.

A 70-es évek végén a fürdőbelépők ára még tipikusan 10 forint alatt volt. A Zalakarosi Termálfürdőben például 7 forintért válthattunk napijegyet, Sárváron ugyanez már 8 forintba került, Bükfürdő pedig a maga 10 forintos jegyárával a drágább helyek közé tartozott.

1971 – Kisrádiózó vendég a budapesti Palatinus Strandfürdőben. Ma már talán furcsán néznénk rá, de akkortájt valószínűleg ő volt a strand legmenőbb arca.

rádiózó vendég a Palatinus strandon

1971 – A mohával benőtt Széchenyi Gyógyfürdő. Ide akkoriban 7 forint 80 fillér volt egy belépő, ami érdekes módon nem is tartozott a drágábbak köré. A Gellért Gyógyfürdőbe viszont már 12 forintba került egy napijegy.

a Széchenyi Gyógyfürdő 1971-ben

1971 – Gyermekmedence a Zalakarosi Termálfürdőben. Ez is jól mutatja, hogy azóta mennyire megváltoztak az igények. Most ugyanebben a fürdőben két – fedett és szezonális kültéri – gyermekélményfürdő rész is található, külön medencékkel a kisebbeknek és a nagyobbaknak.

Zalakaros Termálfürdő

1972 – Az emblematikus kagylómedence Miskolctapolcán. Nemcsak a felvétel készítésekor, hanem ma is igazi látványosságnak, építészeti különlegességnek számít. Apró érdekesség, hogy ugyanaz a Zsuffa András tervezte, aki a Lepencei Strandfürdőt.

Miskolctapolca barlangfürdő

1973 – Mátraderecske: a Kincses Termálfürdőt, amit 2015-ben zártak be.

Mátraderecske Kincses Termálfürdő a 70-es években

1974 – Nyári tumultus a budapesti Palatinus Strandfürdőben.

nyári tömeg a Palatinus strandon 1974-ben

1974 – Nem verekedés, hanem rádióműsor készül, ezért húzódnak a középen álló sapkás férfi köré a strandolok. Akkoriban hatalmas slágernek számított a gumimatrac, amit egyébként hazai fejlesztés alapján a ferencvárosi Palma Gumigyár terméke volt. Igaz, a felvétel készítésének az évében épp átnevezték a gyárat Taurusra. 1991-ben már ezen a néven ment csődbe.

Balatoni fürdőzők a 70-es években

1976 – Meglepően jó minőségben megmaradt felvétel a hajdúszoboszlói fürdőről. A háttérben a fedett gyógyfürdő épülete.

Hajdúszoboszló régen

1979 – Nem kizárólag a Balatonnál volt tömeg a 70-es évek végén. A lenti felvétel egy kánikulai napon készült a Komáromi Gyógyfürdőben. A házirendet összefoglaló tájékoztató tábla szerint – többek között – „a termálmedencében úszkálni, fröcskölni, játszani, étkezni, italt fogyasztani, labdázni, dohányozni, szemetelni nem szabad”. A képet elnézve, ehhez nagyjából tartották is magukat a vendégek.

Komárom régen

Fotók: Fortepan/ Rádió és Televízió Újság, FŐFOTÓ, VÁTI, Otruba Ferenc és Zoltán, Lencse Zoltán, Balázs Lajos, Urbán Tamás és Gábor László

Itt további fürdős híreket, érdekességeket talál.