Összegyűjtöttünk 6 érdekességet a termálfürdőink múltjából. A Széchenyi Gyógyfürdő lajtos kocsival hordott vizétől kezdve, a szén helyett talált termálvízen és a gyopárosfürdői katonákon át a színes tévés éjszakai fürdőzésig.

1.Tartálykocsis termálfürdő Budapesten. Jelenleg a siófoki Galerius Fürdő híres arról, hogy a termálvizes medencéjét nem helyi forrásból, hanem a közeli Nagyberényben feltörő vízzel töltik fel. A termálvíz lajtos kocsis szállítgatására azonban régebben is volt példa, méghozzá a budapesti Dandár Fürdőnél.

Az 1930-ban megnyitott fürdő eredetileg tisztasági fürdőként üzemelt, csak később kapott gyógyfürdő-profilt, ami annyiból jelentett problémát, hogy nem volt saját forrása. Ezért a fürdő udvarán a föld alá süllyesztett tartályba hordták a termálvizet egy speciálisan hőszigetelt lajtos kocsival. A Széchenyi Gyógyfürdőből szállított víz az út során pusztán 1-2 Celsius fokot hűlt, így szinte hőveszteség nélkül kerülhetett a Dandár Fürdő medencéjébe. A víz utaztatásának 1978-ban vetettek véget, azóta egy saját forrásból látják el vízzel a gyógyfürdőt.

Dandár Fürdő régen

A Dandár Fürdő 1975-ben (Fotó: Fortepan, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

2. Kénes artézi vízből lett termálfürdő. Somogy megye legrégebben feltárt hévizének a nagyatádi számít. 1906-ban egy artézi kút fúrása során bukkantak a 26 Celsius-fokos, magas kéntartalmú vízre, amire alapozva fürdőt építettek. Később egy újabb kútfúrás nyomán már 45 fokos termálvizet is találtak.

Nagyatádi fürdő

Nagyatádi Termálfürdő

3. Szén helyett termálvíz. A tipikus magyar termálfürdő története úgy kezdődik, hogy kőolaj, vagy földgáz után kutattak a geológusok… Érdekes kivétel ez alól a Baranya megyei Magyarhertelend, ahol úgy találtak termálvizet, hogy valójában szén után kutattak a község melletti Igaz dűlőben. Az 1958-ban végzett munkálatok során már 550 méternél jártak, amikor váratlanul feltört a termálvíz.

4. Rábasömjéni Termálkristály? Már évek óta nem kapni a Sárvári Termálkristályt, pedig a 80-as években hatalmas reklámkampánnyal piacra dobott termék jelentősen hozzájárult a település országos ismertségéhez. Maga a termálkristály nem a Sárvári Termálfürdőt vízzel ellátó kútból, hanem a közeli Rábasömjén határában lévő forrás vizéből készült. A rendkívül magas ásványi anyag tartalmú rábasömjéni forrást még 1964-ben tárták fel egy olajkutatás során.

Sárvári Termálkristály5. Katonák lakták le a fürdőhelyet. Orosháza-Gyopárosfürdő 1925 és a II. világháború között hatalmas fellendülésen ment keresztül. Olyannyira pezsgő fürdőélet alakult ki, hogy öt szálloda, vendéglők, gyógyszertár, posta is működött az üdülőhelyen. Gyopárosfürdő fejlődését azonban a háború hosszú évekre visszavetette, amiben nagy szerepe volt annak, hogy 1939-től katonai elszállásolóhely lett a terület. Korabeli feljegyzések szerint a háború végére a korábbi üdülőhely épületei szinte teljesen tönkrementek.

Gyopárosfürdő régen

Gyopárosfürdő 1930-ban (Fotó: Fortepan)

6. Színes tévé a gyógyfürdőben. Mostanában lett igazán divat, de Mezőkövesden a gyógyfürdőben már a 80-as évek elején is szerveztek éjszakai fürdőzést. Nyaranta szerdától vasárnapig volt ilyen program, és a fő attrakciót a kihelyezett színes televíziók jelentették.

Orion tévé Mezőkövesd