• Mozgásszervi problémák, egyes gyulladásos állapotok és némelyik bőrbetegség.

  • Ezeknél a betegségeknél sok esetben jelentős enyhülést hozhatnak a gyógyvizes fürdőkúrák.

Fürdőkúrák formájában számos betegség kezelésére alkalmasak lehetnek a gyógyvizek. Ebben egyaránt szerepe van a vízben megtalálható kémiai anyagoknak, a víz felhajtóerejének és a meleg víz szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak is. Néhány betegségnél, illetve betegségcsoportnál pedig kiemelkedő lehet a gyógyvizes fürdőzés hatékonysága.

1. Mozgásszervi betegségek. A legtöbben emiatt keresik fel a gyógyvizes fürdőket. Legyen szó reumáról, ízületi kopásról, gerincsérvről, csontritkulásról, csonttörések vagy ortopédiai műtétek utókezeléséről, a gyógyvíz számukra sok esetben enyhülést hozhat. Az említett panaszok esetén a vízben könnyebb átmozgatni a fájdalmas vagy merevvé vált ízületeket, ráadásul a meleg vizes fürdőzésnek fájdalomcsillapító hatása is lehet.

2. Nőgyógyászati problémák. Néhány gyógyvízfajtának kedvező hatása lehet a nőgyógyászati betegségekre, különösen akkor, ha valamilyen gyulladás áll a háttérben. Kimondottan ajánlhatók ilyenkor a kénes, a magas sótartalmú és jódos-brómos gyógyvizek. Mindezt számos kutatás is alátámasztotta.

1964-ben Rábasömjénben egy rendkívül magas konyhasó-tartalmú termálvizet találtak. Ennek sótartalma jóval magasabb volt, mint a tengervízé, és később a Sárvári Termálkristály elkészítéséhez használták. Az 1970-es években – még mielőtt piacra dobták volna a termálkristályt – a rábasömjéni vízzel végeztek kádfürdős kezeléseket a sárvári kórházban. Ezeken a kezeléseken az idült nőgyógyászati problémákkal küzdő betegek 30 százaléka teljes gyógyulást ért el, míg 46 százalékuk állapota jelentősen javult.

A harkányi orvosok számos kutatást végeztek a kénes gyógyvizekkel, különösen jó eredményeket értek el a meddőség, az endometriózis, a krónikus kismedencei gyulladás és a változókori panaszok kezelése terén. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a kezelések nem kizárólag gyógyvizes fürdőzésből álltak. A kúrák során a gyógyvíz mellett kiemelt szerepet kapott a gyógytorna, a gyógymasszázs, az elektroterápiás kezelések, valamint az iszapkezelés. Ezek összességében vezettek a várt eredmények eléréséhez.

fürdőkúra gyógyvizes medencében

3. Bőrbetegségek. Itt leginkább pikkelysömör, a pattanásosság és az ekcéma említhető. A bőrproblémák kezelésére elsősorban a magas kéntartalmú gyógyvizeket szokták javasolni. Emellett a magas sótartalmú és a jódos gyógyvizek is hatékonyak lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a bőrbetegségek esetén azok a gyógyvizek a legelőnyösebbek, amelyek fertőtlenítő hatással rendelkeznek és szabályozzák a bőr faggyútermelését.

Ugyanakkor valószínű, hogy a gyógyvizek ilyenkor nem kizárólag külsőleg fejtik ki a kedvező hatásukat. Erről tanúskodnak azok az orvosi vizsgálatok, amelyeket a harkányi gyógyvízzel végeztek pikkelysömörös betegeknél. Ezek alapján a kénes víz kedvezően befolyásolhatja az immunológiai folyamatokat, és az orvosok szerint főként ezáltal fejti ki a pozitív hatását. Emellett a gyógyvizes kúrák már csak azért is praktikusak lehetnek pikkelysömör esetén, mivel ez sok esetben együtt jár ízületi tünetekkel is.

nőnapi fürdőzés

Itt további termálfürdős híreket, érdekességeket olvashat.