• Az idősebbeknek és krónikus betegeknek különösen fontos lenne figyelembe venni néhány alapvető szabályt a gyógyfürdők látogatása során.

  • Általában kevesen veszik ezeket komolyan.

A legmelegebb vizű medence könnyen kiszúrható a gyógyvizes fürdőkben, mivel jellemzően abban üldögélnek a legtöbben, ráadásul leginkább idősebbek. Szintén általános, hogy a fürdőzők nem veszik figyelembe a táblán jelzett „ajánlott fürdési időt”, és gyakran nem törődnek a fokozatosság elvével. Összefoglaltuk, hogy ezekkel mi lehet a probléma.

Fürdőzési idő: többször rövidebb ideig. A gyógymedencéknél egy táblán mindig jelzik az ajánlott fürdési időt, ami általában 20-30 perc. Ez azonban nem azt jelenti, hogy miután eltelt egy 30 perces fürdőzés, aznap többet ne lehetne újra belemenni a vízbe. Félórás, órás szüneteket tartva vissza lehet térni a gyógyvizes medencébe.

Miután kellemesen meleg termálvízben repül az idő, ezért ezt a 20-30 perces időlimitet sokszor figyelmen kívül hagyják a vendégek. Pedig a szakorvosok szerint a gyógyvíz hatása teljes mértékben érvényesül az ajánlott fürdési idő alatt; a „túlórázás” már nem növeli hatékonyságát. Sőt, hosszabb bent tartózkodás megterheli a szervezetet. A meleg víz hatására kitágulnak az erek, ami bizonyos esetekben olyan jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet, hogy a kijövetelkor akár el is ájulhatunk.

Hatvani strand

Fokozatosság (elsősorban idősebb korban). A balneoterápiás szakirodalomban gyakran említik az előfürdő vagy előzuhany fogalmát. Ennek célja, hogy fokozatosan szoktassa a szervezetet a meleg vízhez, különösen ajánlott ez az idősebbek, rosszabb egészségi állapotúak számára. Fontos lehet például télen, amikor nagy a hőmérséklet különbség a kültéri és a fürdőben lévő víz között. Az előfürdő, vagy előzuhany lényege az, hogy elsőként a test alsó részét, a lábakat érje a víz, lassan haladjunk, ne sietve.

Hasonlóképpen, fontos a fokozatosság a fürdést követően is, hideg időben ne menjünk ki egyből a szabadba, vagy hűvös helyiségekbe. Ha lehetséges, érdemes utófürdőt venni, ami azt jelenti, hogy rövid időre egy hűvösebb vizű medencébe is bemegyünk.

Hajdúszoboszlói termálfürdő

A forró vizű medence nem mindenkinek ajánlott. Nem biztos, hogy a legmelegebb medencével járunk a legjobban. Amennyiben van lehetőségünk választani a különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencék közül, akkor érdemes a közepes hőmérsékletűt, a 34-36 Celsius-fokosat használni. Ez még kellemesen meleg, de a legkevésbé terheli meg a szervezetet. Idősebbek és/vagy krónikus betegséggel küzdők esetében fontos, hogy csak akkor válasszák az ennél melegebb vizű medencéket, ha az orvos kifejezetten ajánlja számukra.

strandolók Jászárokszálláson

Itt olvashat arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok egyik legkedveltebb gyógyfürdőjében idén milyen fejlesztéseket terveznek.

Itt pedig arról talál információkat, hogy mikor nem ajánlott a súlyfürdő alkalmazása.