• Eger és környéke számít a hevesi turizmus motorjának.

  • Az elmúlt évben mind a belföldi, mind a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt a vármegyében.

Patinás és viszonylag újabb, feltörekvő fürdőhelyek egyaránt találhatók Hevesben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly ebben a vármegyében nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Egészen pontosan 1.270.036 éjszakát tett ki, ami 2,5 százalékos bővülést jelent 2022-höz képest.

A hevesi vendégéjszakaszám meghaladja a szomszédos borsodi számokat, és majdnem pontosan a duplája annak, amit tavaly Békés vármegye elért. Hevesen belül az Egri járás számít turisztikai téren a legerősebbnek, a teljes vármegyei vendégéjszakaszám 62,5 százalékát egymagában ez a terület hozta. Nyilván nem véletlen, hiszen itt található az Eger, Egerszalók, Demjén „termálfürdős aranyháromszög”.

A növekedés annak a fényében is szép eredmény, hogy Hevesben hagyományosan a belföldi turizmus dominál, tavaly a vendégéjszakák 88 százalékát a hazai turisták hozták. Ugyanakkor erre a vármegyére is igaz, hogy a külföldi forgalom nagyobb növekedést produkált. Konkrétan ez azt jelenti, hogy 2023-ban a belföldi éjszakaszám 2,1 százalékkal, a külföldi pedig 5,8 százalékkal nőtt.

A termálfürdővel rendelkező hevesi települések közül Eger érte el a legmagasabb éjszakaszámot, 334 ezret. Egerszalókon ugyanez 223 ezret, Demjénben 79 ezret tett ki. Ebből a hármasból Egerben járt a legtöbb külföldi szállóvendég, 22,3 százalékot tett ki a részarányuk. Ez utóbbi Egerszalóknál 14 százalék, Demjénnél 8 százalék volt.

Heves megye gyógyfürdői Eger

Fontos megemlíteni, hogy a fenti adatok nem az egyes fürdők népszerűségét, hanem a települések vendégéjszakaszámát mutatják. Szintén érdemes tudni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a magánszálláshelyekről nem. Néhány kisebb vendégforgalmú településről pedig újabban egyáltalán nem. Így például Heves esetében Bükkszékről és Hatvanról nem publikált adatokat a KSH.

Legnépszerűbb Heves vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Eger 334.465
2. Egerszalók 223.194
3. Demjén 79.672

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

Egerszalók Nosztalgia Strandfürdő

Heves gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.