• Uszodánk talán a környék legrégebben épült és üzemelő intézménye – tudtuk meg Gulyás Zoltántól, a Vác Városi Uszoda és Strandot működtető Váci Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

  • A szakember beszélt a vendégforgalmuk alakulásáról, egy új termálkúttal kapcsolatos tervükről, a medencekínálatukról, valamint a fejlesztéseikről is.

– Mennyire volt tavaly jó éve az uszodának, illetve a strandjuknak?
– Intézményünkben szezonálisan tart nyitva a strand és az uszoda részlegünk. A strand részleg időjárástól függően, de minden év június elejétől augusztus végéig tart nyitva. Ez idő alatt a 33 méteres, “L”-alakú és a gyermek medencénk üzemel. Szeptember elejétől május végéig tart az őszi-téli szezon, ekkor az uszodarészben elhelyezkedő 25 méteres fedett és a strandrészen lévő, fűtött 33 méteres medence áll vendégeink rendelkezésére.

Az őszi-téli időszakban havi átlagban viszonylag stabil vendégszámmal üzemelünk, amely létszámát tekintve 55.800 fő volt a tavalyi évben. A délelőtti órákban számos intézmény, iskola tart foglalkozásokat a 25 méteres medencében, a 33 méteres medence leginkább a délutáni órákban telített a helyi és környékbeli sportegyesületek sportolóival. Mindkét medencében előre leegyeztetett sávbeosztás szerint folynak a foglalkozások, figyelembe véve az úszóvendégeink látogatási szokásait.

A nyári időszakban csak a strand területén található medencéink üzemelnek. Ilyenkor a 33 méteres medence ad lehetőséget a sportegyesületek és úszótáborok sportolói számára, továbbá az időszakos versenyek lebonyolítására. Természetesen „vendégsávokat” minden intervallumban biztosítunk vendégeink számára, azonban nyáron az “L” alakú medencénk a legkedveltebb és legnagyobb kihasználtságú

A nyári időszak látogatottsága erősen időjárás és hőmérséklet függő, a naposabb, melegebb 2022-es évben 34.629 látogató, a jóval csapadékosabb tavalyi évben 25.889 látogató járt nálunk. Ilyen tekintetben elmondható, hogy a 2022-es év a jóval magasabb nyári vendégszám miatt erősebb volt, de a legnagyobb nehézséget mégis a folyamatosan emelkedő energiaárak és fenntartási költségek jelentették.

Váci uszoda úszómedence

– Hogyan biztosítják a fürdő vízellátását?
Uszodánk talán a környék legrégebben épült és üzemelő intézménye, amelynek érdemes megismerni a történetét. Korai elődje az 1900-as évek elejétől a Duna-parton üzemelő úgynevezett “Csónakda” volt. A folyamatosan növekvő sportolás és úszás utáni igény szükségessé tette egy épített úszómedence és egy gyermekmedence létrehozását, amelyek tervezése 1949-ben kezdődött és két évre rá épültek meg. A medencék vízigényének kiszolgálásához szükségessé vált egy termálkút fúrása (B-58 kataszteri számú), az ezzel kapcsolatos munkálatokat 1968-ban kezdték meg. 1969 júliusára érték el a tervezett kútmélységet 1177 méteren, az így feltárt és kinyert termálvíz hőmérséklete 30 Celsius-fok körül alakult, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátban gazdag, magas fluor tartalmú, amely idegfájdalmaknál, baleseti utókezeléseknél, valamint fogszuvasodás esetén ivókúraként jótékony hatással bír. (A kút történetéről ITT olvashatnak bővebben).

A kút pozitív, amely annyit jelent, hogy önmagától tör fel belőle a víz, azonban ezt a mennyiséget folyamatos szivattyúzással növeljük a kiszolgáláshoz szükséges szintre. Az 1986-os években vélhetően egy karbantartás során akadály került a kútba, a vizsgálatok szerint 470 méteren, amely csökkentette a vízhozamot és jelentős jövőbeli kockázatot rejt a kút életében.

A kút jelenlegi állapotának felmérésére 2022 elején szakember segítségét kértük fel. Az elkészült vizsgálat és jelentés megerősítette, hogy a kút ugyan jelenleg üzemelő, de koránál és a szerkezeténél fogva jövője bizonytalan. A vizsgálatokkal párhuzamosan elindult egy új, időtáló termálkút lehetséges helyének keresése. Az előzetes felmérések alapján közvetlen az uszoda előtti Duna-parton közel 35-40 fokos termálvíz nyerhető, megfelelő vízhozammal, gazdaságos kitermelhetőséggel.

A szükséges engedélyek beszerzése jelenleg is folyamatban van, nagy reményekkel várjuk az új kút elkészültét. Segítségével jelentősen javulna uszodánk üzembiztossága, a melegebb víz növelné vendégeink komfortérzetét, távlati lehetőséget is nyújtana a nyári időszak meghosszabbítására. Szintén nem elhanyagolható módon csökkenthetők lennének általa fűtési költségeink és energiafelhasználásunk (mosdók, zuhanyzók melegvízellátása).

váci uszoda strandbejárat

– Milyen medenceválasztékkal várják a vendégeket?
33 méteres úszómedence: évszaktól függően oldala félig nyitott, télen fűthető, temperált, végig fedetten megközelíthető. 8 sávos, vízhőfoka 26-27 °C, méretei 33m x 19.6m, mélysége 200-220cm, 990 m3 térfogatú. Télen-nyáron folyamatos üzemben van, meghatározott sávbeosztás alapján vendégeink, illetve sport egyesületek, intézmények (iskolák, fejlesztő intézmények) veszik igénybe. Gyakoriak benne az úszó és vízilabda mérkőzések, időszakosan öttusa, triatlon versenyszámok helyszíne.

25 méteres úszómedence: fedett, őszi-téli időszakban igénybe vehető. 4 sávos, vízhőfoka 28-29 °C, méretei 25m x 11,1m, mélysége 108 – 155cm. Csak a téli-őszi időszakban üzemel, meghatározott sávbeosztás alapján, vendégeink és sport egyesületek, intézmények igénybevételével. Időszakos versenyek helyszíne is (Nyuszi-uszi, Mikulás úszóverseny). A medence melletti területen lehetőség van edzésre, bemelegítésre.

“L” alakú strandmedence: csak nyári időszakban üzemel, vízhőfoka 27 °C, méretei 46m x 18.7m, mélysége 80 – 148cm, 1052m3 térfogatú. A nyári strandszezon legnaposabb, leglátogatottabb, lassan mélyülő medencéje. Játékra, sportolásra, pihenésre egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára. A medence mellett nagy méretű, árnyas zöldterület, illetve beton napozóterasz ad lehetőséget a pihenésre, napozásra.

Gyermekmedence: szabálytalan (3 egymást metsző körív alakzat), vízhőfoka 28-29 °C, mélysége 15 – 45 cm. Átadása 2024. júniusában történik majd. Az eredeti gyermekmedence közel 70 éve épült a jelenlegi medence helyén. A 2022-es tervek szerint az eredeti téglalap alakú medencetest került volna helyreállításra, azonban a feltárási munkák során derült ki, hogy a beton medenceváz sérülései, repedései miatt menthetetlen. A sérült medencetest alatt a bontást végző vállalkozó egy újabb, még korábbi, vasbeton szerkezetű vázat talált, amelyet szintén el kellett távolítani. Tovább hátráltatta a munkálatokat, hogy a földmunkák során egy pinceszerű üreg is a felszínre került, amelynek régészeti feltárása törvényi kötelezettséget vont maga után. (A kismedence építésének kronológiájáról ITT olvashat).

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a régi gyermekmedencéből az alap sem hasznosítható, megkezdődött egy látványban és kialakításban is rendhagyó, multifunkciós medence tervezése. A három, egymást metsző körívből kialakított medencetér lehetőséget adott egy 25 cm mély kisbabás pancsolórész kialakítására, ahol a legfiatalabb korosztály is biztonságosan strandolhat. Az idősebb korosztálynak pedig egy nagyobb és mélyebb, csúszdával, vízi játékokkal ellátott medencerész nyújt szórakozást. A két medencerészt elválasztó körív falán mozaikcsempéből kialakított, Vác városára jellemző motívumok találhatóak, a napsütéstől pedig árnyat adó napvitorlák óvják a gyermekeket.

Szaunánk: Intézményünkben megtalálható egy 4 fős finn szauna, amely előzetes bejelentkezés esetén vehető igénybe. A szauna és az időszakos szauna szeánszaink vendégeink aktív kikapcsolódását és felfrissülését szolgálják.

Váci uszoda és strand gyerekmedence

– Akár az idei, akár a következő évekre készülnek valamilyen újdonsággal, fejlesztéssel?
Gyermekmedence – Legnagyobb büszkeségünk a közel 70 éves gyermekmedence felújítása. A tervezés során elsődleges szempontok voltak a gyermekek és szülők igényei. A medence megfelel a kor balesetvédelmi és műszaki előírásainak, kialakítása, alakja és a felhasznált dekorációk egységesen adják annak egyediségét és látványosságát. Munkatársainkkal együtt nagy lelkesedéssel és örömmel várjuk fiatal vendégeinket az idei nyári szezonra!

Napelemes rendszer kialakítása – A Covid időszak, az üzemeltetési költségek és a rezsi árak folyamatos növekedése nagy nehézségek elé állította intézményünket. A kiadások csökkentésében lesz nagy segítségünkre a strand területén kialakítandó, 50kW névleges teljesítményű napelemrendszer. A rendszer terveink elkészülte után beszereztük a szükséges engedélyeket, reményeink szerint hamarosan megkezdődhet a tényleges létesítés és beüzemelés. Fontos szempont volt a telepítési helyszín kiválasztása során, hogy a napelemek esztétikusan illeszkedjenek a strand Duna-parti homlokzatába, továbbá a kialakításuk során árnyékot nyújtsanak jövőbeli egyéb vendéglátó és rekreációs szolgáltatások számára is.

Telekommunikációs fejlesztések – Az informatika fejlődése és az általunk használt felügyeleti rendszerek és ügyfél igények szükségessé tették, hogy megreformáljuk az uszoda és strand informatikai hálózatát. Korszerű, felügyelhető aktív hálózati eszközökre cseréltük le a régi elavult berendezéseket, profi mobil térerő növelő hálózat került kiépítésre az uszoda épületében. Létrehoztuk a vendégeink számára díjmentesen használható wifi hotspot szolgáltatást, amely jelenleg az uszodatérben üzemel, de a nyári szezonra a teljes strand terület lefedettsége is megtörténik.

– Milyen programokat kínálnak?
– Számos saját szervezésű rendezvényünket, versenyünket ismételjük meg évről-évre, amelyek látogatottságának növekedése mutatja, hogy igény van rájuk. (Nyuszi-uszi, Mikulás úszóverseny). Hosszú évek óta egy rettentő sikeres, saját nyári tábort szervezünk több turnusban, illetve más egyesületek táborainak is otthont adunk strandunk területén. Oktatásokat (bűnmegelőzési, elsősegély) tartunk vendégeink részére, képzett oktatóinkkal úszásoktatást, úszóedzéseket tartunk a fiatalabb és idősebb korosztály számára. Időszakos programokkal és foglalkozásokkal próbáljuk színesíteni szolgáltatás palettánkat (szaunaszeánsz, szaunázók hétvégéje, aquafitness)

Váci uszoda strandmedence