• Két település, Hajdúszoboszló és Debrecen adta tavaly Hajdú-Bihar vendégéjszakaszámának a 92,6 százalékát.

  • Hajdúszoboszlón a belföldi turisták voltak többségben, Debrecenben viszont magasabb éjszakaszámot produkáltak a külföldiek.

A vármegyék többségében egy-két város adja a vendégéjszakák jelentős részét. Így például tavaly Békésben Gyula egymagában a teljes vármegyei vendégéjszakaszám 60,5 százalékát hozta. Zalában pedig Hévíz és Zalakaros együtt adta a 61 százalékát. Hajdú-Bihar turizmusán belül azonban még ennél is dominánsabb szerep jut két településnek. Hajdúszoboszló és Debrecen együtt a vármegyei vendégéjszakaszám 92,6 százalékát produkálta az elmúlt évben.

Hajdú-Biharban 2023-ban 1.308.712 vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez 3 százalékos csökkenést jelent 2022-höz viszonyítva. Ez kisebb Szabolcs-Szatmár-Bereg 11,7 százalékos visszaesésénél és nagyjából azonos a zalai 2,7 százalékos csökkenéssel. A csökkenő éjszakaszám nem a külföldi turistákon múlott, hiszen 4,5 százalékkal több éjszakát töltöttek el tavaly a kereskedelmi szálláshelyen. A belföldi éjszakaszám esett 7,7 százalékkal.

Hungarospa strand nyitás Hajdúszoboszló

A vármegyei éllovas Hajdúszoboszló: 764 ezer vendégéjszakát produkáltak az üdülőhely kereskedelmi szálláshelyei. Debrecenben ugyanez 447 ezret tett ki. Azt persze meg kell említeni, hogy Hajdúszoboszló esetében az éjszakaszámok döntő többsége a fürdőhöz, vagy fürdőrészleggel rendelkező valamelyik szállodához kötődött. Debrecenben is nyilván rengeteg turistát vonzott a nagyerdei fürdőkomplexum, de Hajdúszoboszlóhoz képest többen lehettek azok, akik nem fürdőzési céllal érkeztek a városba.

Egyébként Hajdúszoboszlón a vendégéjszakák nagyobb részét – egészen pontosan 63 százalékát – a belföldi turisták adták. Debrecenben viszont az éves vendégéjszakaszám 51 százaléka a külföldieknek volt köszönhető.

Aquaticum Nagyerdő Strandfürdő

Hajdúszoboszló és Debrecen hatalmas vendégforgalmát a többi környező településnek megközelíteni sem egyszerű. A két éllovast a termálfürdővel rendelkező települések közül – vendégéjszakaszámok terén – Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros és Berettyóújfalu követte.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a számok Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) származnak, ahol csak a kereskedelmi szálláshelyek adatait publikálják, a magánszálláshelyekét nem. Ráadásul a KSH a kisebb vendégforgalmú településekről egyre gyakrabban nem is közöl adatokat. Így például Hajdú-Bihart illetően nincsenek KSH-s számaink Földesről, Hajdúdorogról, Kabáról, Nádudvarról, Nyíradonyról, Polgárról, Püspökladányról és Tiszacsegéről.

Legnépszerűbb Hajdú-Bihar vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Hajdúszoboszló 764.908
2. Debrecen 447.928
3. Hajdúböszörmény 22.668
4. Hajdúnánás 15.848
5. Balmazújváros 13.443
6. Berettyóújfalu 3841

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

Hajdú-Bihar gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.