• Alig több mint két héten át működött az izlandi Kék Lagúna termálfürdő.

  • A vulkánkitörés megnövekedett veszélye miatt ma újra bezárták.

Frissítés: március 4-én újranyitottak. Február 16-án írtunk arról, hogy két hónap alatt immár negyedik alkalommal nyitották újra Izland legismertebb termálfürdőjét, a Kék Lagúnát (Blue Lagoon). Ma kiderült, hogy nem ez volt az utolsó újranyitás, ugyanis hétvégére jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy ismét lávaömlés lesz valahol a fürdő, illetve Grindavík város közelében.

Emiatt ma délután 4 óra táján értesítést kaptak a Grindavíkban tartózkodók, hogy hagyják el a települést. Ezzel párhuzamosan megkezdték a Kék Lagúna kiürítését is. Izlandi sajtóhírek szerint 600-800-an tartózkodtak a létesítményben, ebbe beleértve az ott dolgozókat, a fürdővendégeket, valamint azokat, aki a komplexum két szállodájában voltak. A hírek szerint 40 perc alatt mindenki elhagyta a Kék Lagúnát.

A fürdőkomplexum honlapján arról írtak, hogy elővigyázatosságból volt szükséges az evakuálás. Jelenleg az a biztos, hogy holnap sem nyitják újra a Kék Lagúnát, de vasárnap délután majd újraértékelik a helyzetet.

A fő kockázati tényezőt az jelenti, hogy nem lehet 100 százalékos pontossággal meghatározni a láva feltörésének a helyét, illetve az esetleges lávafolyam irányát. Mindenesetre az elmúlt időszakban a fürdő, valamint a mellette található geotermikus erőmű védelmére egy gátrendszert építettek. Ennek a feladata, hogy elterelje az esetleges lávafolyamot.

A fürdő evakuálása idején készített drónfelvételeket a környékről Isak Finnbogason. A lenti videón a 13. perc környékétől látszódnak a történések, 14. perc táján a háttérben lévő épület a geotermikus erőmű, a 15. perc utáni részen pedig az látható, ahogy a Kék Lagúna parkolójából folyamatosan távoznak az autók és a buszok.