• Szombat délután minden vendégnek el kellett hagynia Izland legismertebb termálfürdőjét, a Kék Lagúnát.

  • Az újabb lávafeltörés elmaradt, ezért ma ismét megnyitották a fürdőkomplexumot.

Március 2-án, szombaton rendkívül megnőtt annak a veszélye, hogy újabb vulkánkitörés lesz Izlandon, Grindavík város és a Kék Lagúna termálfürdő környékén. Emiatt szombat délután 40 perc leforgása alatt kiürítették a fürdőkomplexumot. Erről akkor egy drónfelvételt is meg lehetett nézni.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint tényleg sanszos volt a lávafeltörés, ez mostanáig elmaradt. Így viszont hétfőn újranyitották a Kék Lagúnát. Minden egységük üzemel, ebbe beleértve a fürdőt, a Retreat és Silica nevű szállodáikat, valamint az összes vendéglátóegységet.

Ez azt is jelenti, hogy tavaly november eleje óta ez az ötödik alkalom, amikor újranyitották a létesítményt. Azért felvetődik kérdésként, hogy ezt a folyamatos nyitás-zárást meddig lehet folytatni? Mindenesetre egyelőre így is működőképes a komplexum, hiszen múlt szombaton is egész sok fürdő- és szállóvendég tartózkodott a Kék Lagúnában.

A fő kockázati tényezőt az jelenti, hogy nemcsak a kitörés idejét nehéz megsaccolni, hanem azt is, hogy pontosan hol kerül sor a következő lávafeltörésre. Illetve korábban egyes szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy a lávánál a vele együtt feltörő mérgező gázok sokkal veszélyesebbek lehetnek.

A Kék Lagúna épületei egyébként eddig egész jól bírták a számos földrengéssel tarkított vulkanikus tevékenységet. Grindavík városban viszont jelentős károk keletkeztek az ingatlanokban és a közművekben is.

Kék Lagúna Izland