• Egy külföldi befektető felbukkanásának reményében koncessziós pályázatot írnak ki a nemesmiliticsi gyógyfürdő újjáépítésére.

  • Az egykori fürdő a kitűnő gyógyvizéről és a különleges gyógyiszapjáról volt ismert.

Nemesmilitics község Szerbiában, azon belül a Vajdaság északi részén található. Nincs messze a határ, hiszen a bácsalmási átkelő mindössze 26 kilométerre van a településtől. Nemesmilitics fő nevezetességének sokáig a kénes gyógyvíz, illetve az erre épülő gyógyfürdő számított.

1885-ben nyitották meg a fürdőt, a szomszédos tóból pedig gyógyiszapot termeltek ki. Közel 100 éves fennállása alatt rengeteg mozgásszervi beteg járt Nemesmiliticsre gyógyulni. Ennek a szép időszaknak 1971-ben lett vége, amikor egy viharban jelentősen megrongálódott a fürdőépület. Valami miatt az épület hibáit nem javították ki és az évtizedek alatt jelentősen leromlott az ingatlan állaga, az egykori szabadtéri medence is teljesen tönkrement.

Az évek során sokféle terv született a gyógyfürdő felújítására. Korábban szó volt egy EU-s forrásról is, amit erre fordíthattak volna. Végül a szomszédos Zombor város szerezte meg az egykori fürdő területét.

A Vajdasági RTV (lejjebb görgetve megtekinthető) tudósítása szerint a zomboriak szeretnék felújítani a fürdőt és környékét, de erre saját forrásuk nincs. A terv az, hogy koncessziós pályázatot írnak ki a nemesmiliticsi fürdő újjáépítésére. A tulajdonjog a városé maradna, a leendő befektető pedig egy hosszú távú szerződéssel működtethetné az általa újjáépített létesítményt.

Nemesmilitics fürdő

A tudósítás szerint ismét hasznosítani lehetne a gyógyiszapot is. A környéken ugyanis nincs olyan fürdő, ahol hasonló szolgáltatást kínálnának.

A párkányi Vadas Thermal Resortban idén egy újdonsággal várják majd a vendégeket. Erről bővebben ide kattintva olvashat.