• Nehéz találni olyan gyógyfürdőt, ahol a víz javallatai között nem szerepelnek a reumatikus betegségek.

  • Mi lehet ennek a magyarázata?

Amikor sorra vesszük, hogy egy adott fürdő gyógyvizének milyen betegségek esetén kedvező a hatása, akkor csaknem minden esetben szerepelnek ezek között a reumatikus betegségek is. Felvetődhet kérdésként, hogy a gyógyvizek miért annyira hatásosak ezeknél a problémáknál?

Magyarázatként elsősorban a víz kedvező fizikai tulajdonságait lehet említeni. A felhajtóerőnek köszönhetően a medence (vagy éppen tó) vizében könnyebb a mozgás, ezen felül érvényesül a víz masszírozó hatása is. Ráadásul a meleg víznek már önmagában enyhe görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása is van. Amikor valaki a vízben tartózkodva próbálgatja, hogy fájnak-e még az ízületei, akkor önkéntelenül is tornáztatja, átmozgatja a problémás testrészeket. Amennyiben legalább egy keveset úszik is, vagy részt vesz vízi tornán, azzal tovább fokozhatja a hatást.

Mindig érvényesülnek az adott gyógyvíz kedvező tulajdonságai is. A bőrön át és belélegezve könnyen a szervezetbe juthat a gyógyvizek összetevői közül például a kén, a jód, a bróm, vagy éppen a radon. Ezek közül a kénnek porcerősítő hatása van, a radon pedig serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, ami egy természetes gyulladáscsökkentő szer. Olyannyira, hogy egyes országokban mesterségesen előállított radonos fürdőkkel kezelik a különféle mozgásszervi panaszokat.

A gyógyfürdők előnyös tulajdonságai között érdemes azt is megemlíteni, ami szintén fontos tényező, bár talán keveset gondolunk rá: ez pedig a fürdőzés pozitív hatása a vegetatív idegrendszerre. A fürdők jellemzően szép, tiszta levegőjű, parkosított környezetben fekszenek, a fürdőzők örülnek, hogy ott lehetnek, valamint maga a meleg vízben való tartózkodás is nagyon kellemes élmény. Mindez segít magunk mögött hagyni a stresszt, a feszültséggel teli hétköznapokat. Függetlenül attól, hogy valaki milyen betegséggel küzd, ennek szintén kedvező hatása lehet az adott problémára.

Gyógyhelyek Magyarországon ZalakarosAzonban a reumatikus betegségeknél nagyon fontos hangsúlyozni, hogy aktív gyulladás esetén kifejezetten ellenjavallt a meleg vizes fürdő. Az aktív gyulladásra utalhat az adott testtájékot érintő erősödő (akár lüktető) fájdalom, duzzanat, bőrvörösség. Ezért is lenne fontos betartani, hogy szakorvossal is konzultáljon mindenki, mielőtt esetleg belevág egy fürdőkúrába.

Persze nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy mennyien konzultálnak ilyen esetben orvossal… Holott már csak azért is érdemes megtenni, mert a szakorvos akár kedvezményes fürdőkúrákat is felírhat. Azt ide kattintva olvashatja el, hogy milyen szakorvos írhatja fel a támogatott fürdőkúrákat.

Illusztráció: szabadtéri gyógyvizes medence a Zalakarosi Fürdőben