• Sokakat érintenek a krónikus derékfájdalmak, de szerencsére több kutatás szerint is igen hatékonyak lehetnek a gyógyvizes kezelések.

  • Egy törökországi vizsgálat során is erre a következtetésre jutottak.

A krónikus derékfájdalom meglehetősen „demokratikus” egészségügyi probléma, ugyanis egyaránt érintheti azokat, akik szellemi és azokat, akik fizikai munkát végeznek. A probléma okai között ugyanis az ülőmunka és a túlzott megerőltetés egyaránt megtalálható. A krónikus derékfájdalom tünetei lehetnek enyhébbek és viszonylag ritkábban visszatérők, de sok esetben szinte állandósulnak és komolyan megkeserítik az életet.

Azt fontos megemlíteni, hogy az enyhébb és a súlyosabb esetben is orvoshoz kell fordulni. A szakorvos dönti ugyanis el azt is, hogy az adott esetben a páciens látogathatja-e a meleg vizű fürdőket, illetve igénybe vehet-e egyéb fürdőgyógyászati kezeléseket. Amennyiben ezek szóba jöhetnek, akkor viszont érdemes élni vele, mert több orvosi kutatás is igazolta már a gyógyfürdős kezelések kedvező hatását ennél a betegségcsoportnál.

Egy 16 évvel ezelőtti hazai kutatás során a krónikus derékfájdalommal küszködő betegek egy része kénes vizes, másik része sima csapvizes kezelést kapott. Az előbbi csoportba került betegek fájdalmai a kezelésnek köszönhetően jelentősen enyhültek.

Egy másik kutatásban – a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben – kifejezetten a súlyfürdő hatását vizsgálták a krónikus nyaki- és derékfájdalmak esetén. Itt a páciensek egyik fele gyógyvízben végzett súlyfürdős kezelést kapott, amit gyógytornával és iontoforézissel egészítettek ki. A másik csoport esetében viszont csak gyógytornát és iontoforézist alkalmaztak. Az első csoport tagjai esetében jelentősen és tartósan csökkentek a nyaki- és derékfájdalmak.

krónikus derékfájdalom

Két évvel ezelőtt az Isztambuli Egyetemen szintén vizsgálták azt a kérdést, hogy a krónikus derékfájdalom esetén milyen nem gyógyszeres terápiák jöhetnek szóba. Ennek részeként pedig a termálvizes fürdőzés hatását is tesztelték. Olyanokat vontak be a vizsgálatba, akik már több mint hat hónapja derékfájdalmakkal küszködtek és ez már elért egy olyan szintet, hogy szakorvoshoz is kellett fordulniuk.

A derékfájós betegeket két csoportra osztották. Egyik részük termálvizes fürdőzésben részesült, a másik csoport a termálvizes fürdőzés mellett csoportos gyógytornán is részt vett. A későbbi kontrollvizsgálatok mindkét csoport esetében a fájdalmaik jelentős enyhülését mutatták. Ami érdekes, hogy a termálvizes, valamint a termálvizes és gyógytornás csoportnál ez a javulás ugyanolyan mértékű volt. Ez arra utalhat, hogy a meleg víznek, gyógyvíznek kifejezetten kedvező hatása lehet ennél a betegségnél.