• Minél ritkábban jártak gyógyfürdőbe, annál több alapbetegségük volt a 60-85 éves korosztály tagjainak.

  • A gyógyfürdőzés hatását vizsgálták egy japán kutatásban.

Gyógyfürdőbe, termálfürdőbe járni kellemes időtöltés és számos meglévő egészségügyi problémát enyhíthetnek a rendszeres fürdőkúrák. Gyakran elhangzik, hogy a gyógyfürdőzésnek akár a betegségek megelőzésében is lehet szerepe. Ezt ugyanakkor nehezebb igazolni, mint a gyógyvíz hatását egy-egy konkrét betegség kezelése kapcsán.

Viszont egy 2018-ban, Japánban végzett és két évvel ezelőtt publikált orvosi kutatás eredménye azt igazolja, hogy az egészségi állapot és a fürdőlátogatás gyakorisága között igenis van kapcsolat. A kutatás során kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy idősebb korban milyen általános hatása van a gyógyfürdőzésnek.

A felmérésben 1261 fő vett részt, akik 60 és 85 év közöttiek voltak, fele nő, fele férfi. Megnézték, hogy milyen alapbetegségeik vannak és ezek zömében idegrendszeri, keringési, légzőszervi, mozgásszervi problémák voltak. Mindezt összevetették azzal, hogy mennyire gyakran járnak gyógyfürdőbe.

Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a hetente legalább egy alkalommal gyógyfürdőbe járóknak szignifikánsan kevesebb alapbetegségük volt, mint azoknak, akik havi egy-három alkalommal keresték fel a fürdőket. Utóbbiaknak pedig azoknál volt kevesebb betegségük, akik csupán évi kettő-öt alkalommal, vagy kevesebbszer látogattak el valamelyik gyógyfürdőbe.

Érdekes eleme volt a kutatásnak, hogy azt is megnézték, van-e összefüggés az otthoni meleg vizes fürdőzés és a betegségek száma között, de ennél nem találtak kapcsolatot. Azaz önmagában nem a meleg víznek, hanem a víz összetevőinek is kedvező egészségügyi hatása lehet.

Arra ugyan nem tér ki a kutatás, de valószínűleg a gyakori fürdőlátogatásnak közvetett hatása is lehet, hiszen segít levezetni a stresszt, a fürdők nyugodt környezetet jelentenek, aminek kedvező hatása van a vegetatív idegrendszerre is. Márpedig számos betegség kialakulásában a túlzottan stresszes életmód is szerepet játszhat, ami azért Japánban is gyakori probléma.

Japán gyógyfürdő

Illusztráció: gyógyfürdő Noboribetsu városban