• A gyógyvizes inhalálás enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit.

  • Emellett javítja a betegek életminőségét és jó kiegészítő terápiának tűnik a legtöbb légzőszervi betegség kezelése során.

A közelmúltban egy érdekes tanulmányt közölt a varsói Mossakowski Orvosi Kutatóintézet munkatársa, Dominika Zajac. Ennek során a gyógyvizek légúti problémákra gyakorolt hatását vizsgálta. Méghozzá úgy, hogy a témában megjelent kutatási eredményeket összegezte. Ezek között egyébként magyarországi kutatások is akadtak.

A balneoterápia hatásával kapcsolatban a gyógyvizes fürdőkúrák és az ivókúrák esetében viszonylag sok kutatási eredményt találni. Az inhalációs kezelésekről viszont ennél jóval kevesebbet. Pedig régi terápiás módszerről van szó, hosszú ideje alkalmazzák a legkülönfélébb légzőszervi megbetegedéseknél.

A termálvizes, gyógyvizes kezelések során azok a leghatékonyabbak, amelyeknél a víz – például porlasztva – közvetlenül belégzésre kerül. Ezt a cél szolgálják az egyes fürdőkben megtalálható inhalatóriumok is. Ugyanakkor maga a gyógyvizes medencefürdőzés, vagy akár a medence (esetleg tófürdő) közelében való tartózkodás is kedvező lehet a légzőszervi megbetegedések esetében – bár a közvetlen inhaláció hatásosabb.

A tanulmány szerint a gyógyvizes inhalálás hatékonyságára 100 százalékig pontos magyarázat még nincs. Ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy a hatása nagyrészt abban rejlik, hogy segít helyreállítani a szervezet védekező mechanizmusát.

A témában született kutatások értékelését nehezítette, hogy egészen eltérő összetételű gyógyvizeket vizsgáltak. Viszont ezekből az látszik, hogy alapvetően mindegyik víz hatékony lehet a légzőszervi megbetegedések kezelése során. Így a sós, a jódos-brómos, a kénes, a radonos vizek is kedvező hatást fejtettek ki. A tanulmány szerzője azért egy vízfajtát kiemel: úgy tűnik, hogy a kénes vizek gyulladáscsökkentő tulajdonsága erőteljesebb.

A témában született kutatások szerint allergia esetén a termálvizes inhaláció csökkenti az orrfolyást, a viszketést, a nyálkahártya duzzanatát. A kezelés segít megtisztítani a légutakat az allergénektől.

A gyógyvizek gyulladáscsökkentő, immunmoduláló hatása az ízületi betegségeknél és a bőrbetegségeknél már jól ismert. Úgy tűnik, hogy a légúti megbetegedéseknél is érvényesül ez a kedvező tulajdonság. Vélhetően azáltal, hogy segít helyreállítani a károsodott gyulladásgátló mechanizmusokat.

A vizsgálatok szerint visszatérő vírusos és bakteriális légúti fertőzések esetén szintén hatékonyak a gyógyvizes kezelések. Hörghurut esetén az inhaláció csökkentette a kóros baktériumok számát és helyreállította a fiziológiás baktériumok arányát. Az orrváladék túltermelődése esetén az inhalált gyógyvíz növelte a nyálka folyékonyságát, gátolta az újraképződését.

Szintén a kedvező kutatási eredmények közé tartoznak, hogy csökkentette az orrdugulást, a köhögést. Összességében a felmérések alapján jelentősen javította a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők életminőségét.

A tanulmány készítője szerint jó hír az is, hogy ezeknek az inhalációs kezeléseknek kevés ellenjavallata van, jellemzően nem kell mellékhatásoktól tartani. Inkább csak az általános tilalmak érvényesek, ennek kapcsán a magas lázzal járó fertőzőbetegségeket, vagy éppen az asztmás rohamokat említi.

Érdekes kérdés, hogy milyen sokáig hatnak a termálvízzel, gyógyvízzel végzett kezelések. Sajnos kevés a hosszú távú vizsgálat, viszont egyes esetekben 6-12 hónapos hatásról írnak. Allergia, asztma esetén 8-10 hónapról, gyermekkori krónikus tüdőgyulladás esetén 18 hónapról. Az biztosnak látszik, hogy egy adott idő elteltével a kúrák ismétlésére lehet szükség.

gyógyvíz légzőszervi betegségek

Összességében egy fontos kiegészítő terápiáról van szó a légzőszervi megbetegedések esetében. A legfontosabb hatása: csökkenti az allergiához kapcsolódó tüneteket, csökkenti a gyulladás mértékét, valamint a visszatérő fertőzések valószínűségét. Ezen felül enyhíti a köhögést és jelentősen javítja a légzőszervi betegek életminőséget.

A Salvus vízzel végzett inhalálásról itt olvashat.