• A koronavírus-fertőzés utóhatásaival küszködő poszt-Covid-szindrómás betegeket várnak 11 szlovákiai gyógyfürdőben.

  • Szakorvosi javaslat alapján háromhetes fürdőkúrán rehabilitálódhatnak az érintettek.

  • Főleg azoknak nagy segítség egy ilyen kúra, akiknél súlyos volt a betegség lefolyása.

Pont egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy úgy tűnik, valóban lehetnek Szlovákiában a koronavírus-fertőzés utókezelésére szolgáló gyógyfürdős kúrák. Ehhez hasonló poszt-Covid fürdőkezelésekre egyébként korábban már a Magyar Fürdőszövetség is javaslatot tett.

A Felvidék.ma híre szerint már indulhatnak is az első fürdőkúrák. Mint írják, több hónappal a koronavírus-fertőzésen való átesés után egyes betegeknél előfordul a krónikus fáradtság, ízületi és mellkasi fájdalom – ezek a leggyakoribb panaszok a gyógyultnak nyilvánított koronavírusosoknál. A jelenség olyannyira gyakori, hogy már az Egészségügyi Világszervezet is új betegségként regisztrálná a poszt-Covid-szindrómaként emlegetett tünetegyüttest.

Eddig az ilyen tünetegyüttessel rendelkező betegek csak orvosspecialistákat látogathattak Szlovákiában, akik viszont már most nagyon leterheltek és nem képesek minden beteget ellátni. Ezért a szlovák gyógyfürdők felkészülnek a poszt-Covid-szindrómás betegek fogadására.

Csak úgy saját elhatározásból nem lehet ilyen fürdőkúrára vonulni, ehhez szakorvosi javaslatra van szükség. A rehabilitációs gyógykezelésre a betegeket tüdőgyógyász, belgyógyász vagy a háziorvos utalhatja be. A gyógyfürdőben történő kezelés kiemelt jelentőséggel bír azok számára, akiknél súlyos volt a betegség lefolyása, például intenzív osztályon kezelték őket.

víz alatti gyógytornaA kezelésekhez 11 szlovákiai gyógyfürdőt jelöltek ki, ahol a betegek 21 napos kúrán vehetnek részt. Ennek költéségét a szakorvos javaslata alapján részben, vagy egészben állják a szlovák egészségbiztosítók. Akiknek csak részben, azoknak a szállást és az étkezést maguknak kell fizetniük, a fürdőgyógyászati kezelések azonban számukra is ingyenesek.