• A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a pandémia miatt életbe lépett szigorítások nem érintik a fürdőgyógyászati ellátásokat.

  • A higiéniai szabályokat természetesen továbbra is be kell tartani.

  • Fontos tudni, hogy ettől függetlenül nem minden gyógyfürdőben működnek a fürdőgyógyászati részlegek.

A koronavírus-járvány miatt, március 8-tól kezdődően számos szigorítás lépett életbe. A rendeletet átolvasva azonban nem találtunk semmilyen korlátozást a fürdőgyógyászati kezelésekre vonatkozóan. Azért biztos, ami biztos megkérdeztük erről a Nemzeti Népegészségügyi Központot is.

Tőlük pedig azt a választ kaptuk, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra. “Ennek alapján az orvosi rehabilitáció keretén belül a gyógyászati ellátások indokolt esetben (például akut megbetegedések, baleset, műtétek utáni rehabilitáció), a társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati szolgáltatások (mint egészségügyi ellátás), a veszélyhelyzet ideje alatt is biztosíthatók a gyógyászati szolgáltatásokat nyújtó közfürdőkben. Továbbá a gyógyfürdő megnevezés használatára engedéllyel rendelkező gyógyfürdőkben, amennyiben az egészségügyi szolgáltatás nyújtására érvényes működési engedéllyel rendelkeznek” – írják.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi szolgáltatást nyújtó részlegeken továbbra is kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

“A gyógyászati szolgáltatás biztosítása során a fertőzés terjedésének megakadályozását szolgáló megelőző járványügyi szabályokat is a legszigorúbban be kell tartani. Kiemelt figyelmet kell fordítani a személyi higiéné betartására, a távolságtartásra, a csoportosulás elkerülésére, a fokozott fertőtlenítésre és a megfelelő szellőztetés biztosítására” – olvasható a válaszukban.

Azt fontos tudni, hogy a fentiek nem azt jelentik, hogy az ország összes gyógyfürdőjében elérhetők lennének a gyógyászati kezelések. A fürdőgyógyászatoknak csak egy része tart nyitva és a szolgáltatási palettájuk is eltérhet a “békeidőben” megszokottól. Ezen felül néhány fürdőben – a fentiek ellenére – a héten felfüggesztették a gyógyászati részleg működését, vagy éppen a beharangozott újranyitást halasztották el.

Arról, hogy elvileg milyen kezeléseket nyújthatnak most a gyógyfürdők itt olvashat további részleteket. A nyitva tartó fürdőgyógyászatokról pedig itt talál további információkat.