• Hetente két alkalommal csoportos gyógyúszást tartanak a gyerekek számára a Fedett Fürdő és Terápiás Centrumban.

  • Háziorvosi beutaló alapján reumatológus szakorvos írhatja fel a gyógyúszást a 18 év alattiaknak.

Dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház közelmúltban kinevezett főigazgatója nemrég arról nyilatkozott, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalok és a középkorúak egészségügyi problémáira is. Ennek kapcsán az egyik első lépésük volt, hogy Hévízen is elérhetővé tették a 18 év alattiak csoportos gyógyúszását. A gyerekek gyógyúszásának költségét az egészségbiztosító teljes egészében támogatja, azaz ebben az esetben még önrészt sem kell fizetni.

A szolgáltatás azért hiánypótló, mert a mozgásszegény életmód, az elhízás már gyerekkorban testtartási problémákat okozhat. Hévízen a mozgásszervi elváltozásoknál, azaz gerincdeformitásnál, hanyag tartásnál, tyúkmellnél javasolják a gyógyúszást. Meg kell említeni, hogy a gyógyúszás teljes javallatainak a listája még ennél is szélesebb, így például szív- és keringési betegségeknél, asztmánál is javasolják, azonban a hévízi kórházban kifejezetten a saját szakterületüknek számító mozgásszervi panaszoknál alkalmazzák.

A gyógyúszás nagyon jó az izomtónus fokozására, izomerősítésre, a megrövidült izmok nyújtására, a nagyízületek tehermentesítésére. Mindezeken felül az úszásnak kedvező hatása van a gyerekek idegrendszerére, valamint az önbizalmukra is.

Akik igénybe vennék a gyógyúszási lehetőséget, azoknak a gyermekorvostól kell beutalót kérniük a reumatológiai szakrendelésre. A kezeléseket a szakorvos írhatja fel.

A 18 év alattiak gyógyúszására vonatkozó szabályok szerint a szolgáltatás alapesetben heti két alkalommal vehető igénybe. A tanítási szünetek idején azonban erre elvileg akár napi kétszer is lehetőség van. Egy kúra legfeljebb 52 alkalomból állhat és 6 hónapig tarthat. A kúra végén három héten belül fel kell keresni a szakorvost, hogy értékelje a gyógyúszás eredményét.

gyógyúszásHévízien jelenleg 6-8 fős kiscsoportokban zajlanak a gyógyúszások. A foglalkozásokat hétfőnként és szerdánként tartják, az időtartamuk 45 perc. A gyógyúszásról a Hévízi Televízió által készített tudósítást ide kattintva nézhetik meg, Hévízgyógyfürdő weboldalán pedig minden egyéb tudnivalót elolvashatnak.