• Néhány betegség, egészségügyi probléma kapcsán többet árthatunk magunknak a gyógyvizes fürdőzéssel, mint amennyit nyerhetünk vele.

  • Bizonyos betegségeknél pedig ugyan nem kifejezetten tiltott a meleg vizes gyógyfürdőzés, de óvatosnak kell lenni. Utóbbi kapcsán adunk tippet arra is, hogy mire érdemes figyelni.

Az egyes gyógyvizes fürdők esetében lehetnek különbségek abban, hogy mikor nem javasolt a medencék használata. Van azonban néhány olyan általános ellenjavallat, ami gyakorlatilag minden esetben érvényesnek tekinthető. Ezeknek a döntő többsége olyan, ami a fürdők személyzete nem tud ellenőrizni, az embernek a saját felelőssége, a saját érdeke, hogy ezeket betartsa.

A meleg gyógyvízben történő fürdőzés nem tanácsos azoknak, akik keringési rendellenességgel járó szívbetegségben szenvednek. Szintén nem javasolható a meleg vizes fürdőzés kezeletlen és kifejezetten magas a vérnyomásnál. Az ellenjavallatok közé tartozik a jelentősebb tüdőtágulás, a gyakori asztmás- vagy eperoham, esetleg veseköves roham. A máj- és veseelégtelenségnél sem javasolt a gyógyfürdőzés.

Az általános ellenjavallatok között említi a szakirodalom a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, valamint az aktív gyulladásban lévő betegségeket. Utóbbiba tartozhatnak az ízületeket érintő gyulladások, vagy akár az emésztőrendszeri gyulladásos betegségek is (nyilván a betegség nyugalmi időszaka nem tartozik ide). Szívinfarktust és agyvérzést követően mindenképpen szakorvossal kell konzultálni, de általában ilyenkor fél évig van tiltólistán a gyógyvizes fürdőzés.

Néhány esetben lényegében magától értetődő, hogy nem jó ötlet gyógyfürdőbe menni. Itt említhetők a lázas állapotok, a fertőző betegségek, a bőrön lévő nyílt sebek, az inkontinencia, de az ittasság is.

medence termálvíz

Bizonyos betegségek nem számítanak automatikusan ellenjavallatnak, de fokozott óvatosságra van szükség. Itt olyan problémákra kell gondolni, mint a keringési elégtelenséggel nem járó szív- és érrendszeri betegségek, a mérsékeltebb magas, vagy alacsony vérnyomás, enyhébb tüdőtágulás, idült hörghurut, hörgőtágulat, valamint maga az idős kor is.

Utóbbiaknál különösen fontos, hogy betartsuk az ajánlott fürdőzési időket, illetve amennyiben mód van rá, akkor a kevésbé meleg vízzel töltött medencéket részesítsük előnyben. Nyilván nem kell hideg vizes medencébe menni, de a 38-40 Celsius-fokos vízzel töltött medencék helyett inkább a 35-36 Celsius-fokosakat részesítsük előnyben.

Az egészségbiztosító támogatásával igénybe vehető fürdőgyógyászati kezelésekről itt olvashat.