• A mától életbe lépett szigorítások a mátraderecskei gyógygázfürdőre nem vonatkoznak.

  • Továbbra is fogadja a betegeket az intézmény.

  • Frissítés: november 23-tól a mátraderecskei mofetta fürdő zárva tart.

A közfürdők, uszodák november 11-től legalább 30 napig nem fogadhatnak vendégeket. A gyógyászati kezelésekre azonban nem vonatkozik a tilalom, így a Mátraderecskén található mofetta is tovább üzemelhet. Azért a jelenlegi helyzetben fontos hozzátenni: egyelőre.

Tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején egyébként egy időre a mofettát is bezárták, június közepe óta fogadják újra a pácienseket. Nyilván náluk is szigorodtak a szabályok a járványhelyzet miatt. Ugyanakkor azért egy ilyen gyógyintézményben jobban betarthatók a távolságok, mint egy közfürdőben. Ez igaz a mofettás kezelésekhez használt fapados medencékre is, ahol amúgy sem mocorognak sokat a betegek, hanem egy helyben ülnek.

A természetes szén-dioxidos feltörési helyen épült intézményt főleg a különféle érrendszeri betegségekben szenvedők látogatják. A gyógygázzal végzett kezelések a végtagok érszűkülete, verőérműtétek utókezelése, továbbá cukorbetegségek szövődményeinek megelőzése, lábszárfekély, csontritkulás, továbbá egyes reumatológiai problémák esetén hatékony. A kezeléseket a társadalombiztosítás is támogatja.

Ami azért a mostani helyzetben hátrány a mofettát felkereső pácienseknek, hogy a környékbeli szálláshelyek jelenleg nem fogadhatnak vendégeket (egészen pontosan csak üzleti, vagy oktatási célból érkező utazókat fogadhatnak). Így jelenleg csak azok számára él ez a lehetőség, akik Mátraderecske vonzáskörzetében élnek és meg tudják oldani a bejárást.

Mátraderecske mofettaA kezeléseket végző szárazfürdőről a honlapjukon mindig megtalálják az aktuális információkat, most különösen ajánlott ezt figyelni. A szén-dioxidos kezelések előnyeiről itt, az ellenjavallatairól pedig itt írtunk korábban.