• Érdemes a hagyományos gyógyszeres terápiát gyógyfürdős kezelésekkel is kiegészíteni a pikkelysömör esetében.

  • Különösen, hogy a pszoriázis nagyon sokszor ízületi gyulladással is együtt jár, aminél szintén hatásosak lehetnek a fürdőkezelések.

A pszoriázis (más néven pikkelysömör) egy krónikus lefolyású, gyulladásos betegség, amelynek során a bőrtünetek test szerte bárhol megjelenhetnek. A gyulladás által érintett területeken a bőr vörössé válik, megvastagodik és vaskos (úgynevezett pikkelyes) hámlás tapasztalható. A bőrtünetek mellett pszoriázisban a körmök és az ízületek is érintettek lehetnek. Utóbbi olyannyira igaz, hogy a betegek 20-30 százalékánál egy speciális ízületi gyulladás is kialakul.

Szerencsére a betegség manapság már igen jól kordában tartható gyógyszeres kezeléssel, ezen belül is kiemelkedő hatékonyságúak a legújabb, úgynevezett biológiai terápiák. Ugyanakkor fontos, hogy a pikkelysömörös betegek ezzel tisztában is legyenek. Ezért is volt jó kezdeményezés, hogy a Janssen, együttműködésben a Magyar Dermatológiai Társulattal és a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületével megszervezte a Psoriasis Talk Show-t, ahol szakorvosok, a hazai Pszoriázis Centrumok vezetői beszéltek a betegségről, illetve válaszoltak a felmerült kérdésekre.

Végignéztük az online talkshow-t, ugyanis a pikkelysömör kezelése kapcsán gyakran felvetődik a magyarországi gyógyfürdők szerepe az ott elérhető gyógyvizes kezelések kapcsán. Érdemes volt megnézni a talkshow-t, mert egy kérdésre adott válaszként az egyik szakorvos el is mondta, hogy Magyarországon nagyon sok olyan gyógyvíz található, amelyek tradicionálisan hatásosak egyes bőrbetegségekre, így a pikkelysömörre is (amúgy elsősorban a kénes gyógyvizek).

Zsóry gyógyvizes medencékKülönösen kedvező, hogy ugyanezek a vizek az ízületi problémákra is jó hatásúak, ami azért fontos, mert ahogy említettük, meglehetősen gyakori, hogy ízületi gyulladás is kapcsolódik a pikkelysömörhöz. A harkányi gyógyvízzel orvosi kutatásokat is végeztek, amelyekben a pikkelysömör kapcsán vizsgálták és igazolták a hatékonyságát.

Azt ugyanakkor a szakorvos hangsúlyozta, hogy a gyógyfürdőzés, a gyógyfürdős kezelések nem önmagukban alkalmazandók, hanem kiegészítő kúraként. Azonban egy gyógyszeres, vagy éppen fényterápiás kezelés kiegészítőjeként valóban érdemes lehet alkalmazni a fürdőkezeléseket is.

Illusztráció: a kénes gyógyvizéről ismert Zsóry Gyógyfürdő beltéri medencéi