• Az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvize tör a felszínre Csornán.

  • A víz gyógyhatását már 1978-ban igazolták.

Az 1973-ban termálfürdőt nyitottak a Győrtől 32 kilométerre található Csornán. A fürdő nyitása az akkori országos sajtóban is téma volt, ugyanis a vadonatúj termálstrandon épült meg Magyarország első „olasz medencéje”. Az olasz gyártótól megrendelt, műanyag burkolatú medence akkoriban még hatalmas újdonságnak számított.

A fürdő nyitását egy három évvel korábbi termálkútfúrás alapozta meg. A helyi Petőfi Termelőszövetkezet ugyanis melegházak fűtéséhez keresett és talált termálvizet. Azonban hamar kiderült, hogy a 60 Celsius-fokosan feltörő, rendkívül magas ásványianyag-tartalmú víz, akár fürdőzési, gyógyászati célokra is alkalmas lehet.

A Csornán feltörő termálvíz gyógyhatását egész hamar, már 1978-ban hivatalosan igazolták és egyébként 2012-ben ezt a minősítést megerősítették.

A Diadém Csornai Termálfürdőben megtalálható gyógyvíz különlegessége, hogy rendkívül magas az összes oldott ásványianyag-tartalma, literenként 11.400 mg. Csak összehasonlításképpen: a legtöbb fürdőben 2000-3000 mg/liter ez az érték. Ezzel a csornai gyógyvíz ott van az országos élmezőnyben.

csornai gyógyvízzel töltött medence

A Rábaköz Gyógyvize nátrium-hidrogénkarbonátos, fluoridos, szénsavas víz, amelynek jelentős a lítium és a metakovasav-tartalma is. A javallatainak köre pedig meglepően széles.

Az összetevőknek köszönhetően a víz gyulladáscsökkentő hatású, a csontok anyagcseréjében nyújt segítséget, kedvezően hat az izomműködésre, valamint a keringésre.

Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés, porckopás, csontritkulás, discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrészreumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások esetén. Továbbá krónikus gyomorhurutra, fekélybetegségre, emésztési zavarokra is jótékonyan hat.

gyógyvizes medence Csornán

A felújítását követően most június elsején adták át a termálfürdőt. Az újdonságaikról itt írtunk.