• A hazai termálfürdőkben olykor jelentős különbségek vannak abban, hogy kik vásárolhatnak kedvezményes árú nyugdíjas belépőt.

  • Összefoglaltuk, hogy mit érdemes erről tudni.

Akik szokták figyelni a termálfürdők által kínált kedvezményeket, azok láthatták, hogy az elmúlt jó néhány évben a nyugdíjasoknak nyújtott belépők terén kicsit bürokratikusabbá váltak a fürdők. Régebben sokkal gyakoribb volt, hogy a nyugdíjasoknak biztosított kedvezményt életkorhoz kötötték. Az elmúlt esztendőkben viszont nagyon sok fürdő áttért arra, hogy egyszerűen nyugdíjas belépőnek hívják ezt a jegytípust és megcsillagozva jelzik, hogy igazolni kell a jogosultságukat.

Ez utóbbi alatt általában a nyugdíjfolyósító által kiküldött igazolást értik, ezt szokták nyugdíjas igazolványnak is becézni. Az esetek döntő többségében az tud a fürdők pénztáraiban kedvezményes nyugdíjas belépőt vásárolni, aki fel tudja mutatni ezt az igazolást.

Az életkor alapján nyújtott kedvezményről a fürdők többsége két okból szokott le. Egyrészt azért, mert sokan vannak, akik a hivatalos nyugdíjkorhatár alatt is nyugellátásban részesülnek. Másrészt pedig azért, mert az életkorhoz kötött kedvezményeket az Európai Unió minden polgára számára biztosítani kell. Magyarán a hozzánk látogató németországi nyugdíjas ugyanúgy megvásárolhatná az olcsóbb belépőt, mint a magyar, ami pedig jelentős bevételkiesést jelenthetne egyes fürdőknek.

Sóstó termálfürdő nyugdíjas

A termálfürdők többsége tehát áttért az igazolás kérésére, de azért messze nem az összes, ráadásul ezek között egész nagy és látogatott fürdők is találhatók. Illetve egyes helyeken ötvözik a két megoldást, azaz alsó életkort is meghatároznak és az nyugdíjfolyósító igazolását is kérik. Így például az igazolás megléte mellett Debrecenben a Kerekestelepi fürdőben 60 éves életkort is be kell tölteni, a mórahalmi termálfürdőben szintén kitétel a legalább 60 éves kor, a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdőben pedig a 62 éves kor az alsó határ.

Vannak aztán a kedvezményt tisztán az életkorhoz kötő fürdők. Úgy tudjuk, hogy az életkorhoz kötött megoldást általában azért kedvelik egyes fürdők, mert ez így egyszerűbb és egyértelműbb a vendégek számára. A személyi igazolvány többnyire ott van az embereknél, de a nyugdíjfolyósító igazolását gyakran otthon felejtik, amiből pedig csak vita van a pénztárnál. Illetve szempont lehet az is, hogy az életkorhoz kötött kedvezményt a határon túli magyarok is igénybe vehetik.

Igal termálfürdő

Ahol szimplán életkorhoz kötik a „nyugdíjas” kedvezményt:

Demjén – a termálfürdő és a barlangfürdő – náluk 65 év fölött jár az olcsóbb belépő, ami egy teljes árú jegyhez képest a barlangfürdőben 500-600 forintos kedvezményt jelent. A termálfürdő esetében pedig a 2390 forintos belépőből 200 forint kedvezményt nyújtanak a 65 év felettieknek.

Egerszalók – Saliris Resort és Nosztalgia Strandfürdő – az egerszalóki fürdőkomplexumban is a 65 év felettiek vásárolhatnak kedvezményes belépőt. A Saliris Resort esetében a teljes árú, 5800 forintos napijegyből 1000 forint kedvezményt biztosítanak a 65 év felettieknek. A Nosztalgia strandon pedig 1750 forint helyett 1350 forintba kerül számukra a belépő.

Hévízi Tófürdő – itt 60 éves kor felett vásárolható senior belépő, ami 3 órára érvényes, ennek az ára 3000 forint. A teljes árú 3 órás jegy 3500 forintos árához képest ez 500 forint kedvezményt jelent.

Igali Gyógyfürdő –  az úgynevezett szépkorú belépőt 60 év felett vásárolhatják meg a vendégek. Ez a 2600 forintos „felnőtt” napijegynél 400 forinttal olcsóbb.

Nyíregyháza fürdői – a Júlia fürdőben és a sóstógyógyfürdői Aquariusban is 62 év felett jár a kedvezmény. Ugyanakkor náluk ezt vegyítik a másik megoldással, mert az Aquarius és a Júlia fürdő esetében hétfői kedvezményt is kínálnak a nyugdíjasoknak, amihez viszont már a nyugdíjfolyósítós igazolást kérik.