• A Siófok tulajdonában lévő társaság elvileg mostantól felvehet 600 millió forint kölcsönt, amit a 2021 óta zárva tartó Galerius Fürdő felújítására fordíthatnak.

  • Ettől függetlenül nem biztos, hogy élni fognak a hitelfelvétel lehetőségével.

A most csütörtökön kihirdetett, 1565/2023-as kormányhatározat alapján Siófok Város Önkormányzata kezességet vállalhat a tulajdonában lévő Balaton-parti Kft. hitelfelvételére. A kölcsön összege 600 millió forint.

A hitel felvételére Siófok még november elején kért kormányzati engedélyt. Erre azért volt szükség, mert önkormányzat, vagy önkormányzati cég esetében előzetesen a kormány jóváhagyása szükséges a bankhitelek felvételéhez. A 2021 nyara óta zárva tartó Galerius Fürdő felújítására fordíthatják az összeget, amennyiben úgy alakul a helyzet.

A fürdő rekonstrukciójához nagyjából 1,8 milliárd forint szükséges, aminek a felét, 900 millió forintot egy elnyert pályázati forrásból tudják majd finanszírozni. A másik felét viszont a tulajdonos önkormányzatnak kell biztosítania.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere korábban úgy nyilatkozott, hogy a hitelfelvétel lehetőségét csak amolyan biztonsági tartaléknak tekintik. Amennyiben egy mód van rá, akkor más forrásból teremtenék elő a szükséges 900 millió forintot. Időközben kiderült az is, hogy ennek kapcsán a patinás, de kihasználatlan Thanhoffer villa eladásán gondolkodnak.

Az ingatlan értékét 930 millió forintra becsülték, ami adott esetben pont elegendő forrást jelentene, így a városi cégnek nem kellene bankhitelt igénybe vennie. A siófoki képviselők nemrég arról hoztak döntést, hogy meghirdetik az ingatlant és megnézik, van-e egyáltalán rá érdeklődés. Majd ennek fényében tudnak arról végleges döntést hozni, hogy milyen forrásból oldható meg a Galerius felújítása.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

Itt olvashat egy berekfürdői akcióról, ami a karácsony előtti napokban érvényes.