• Jó 40 éve kihasználhatatlan a megyeszékhely régi strandfürdőjének a területe.
  • Nem tűnik sanszosnak, hogy újra strand működhessen ezen a területen.

Valamiért mostanában folyton régi strandfürdőkről szóló témákra bukkanunk. Tegnap írtunk arról, hogy a Parádon 20 évvel ezelőtt bezárt strandfürdőre sokan nosztalgiával gondolnak, de most úgy tűnik, nem fog újra kinyitni. Pláne, hogy lényegében újjá kellene építeni az egészet. Ma pedig a Nyugat.hu írt a szombathelyi városi strandfürdőről. (Ez nem keverendő össze a megyeszékhely termálfürdőjével/uszodájával és a Tófürdővel, amelyek élnek és virulnak).

A városi strandfürdőt az 1900-as évek elején nyitották és évtizedekig ez volt Szombathely egyetlen ilyen jellegű létesítménye. Nem termálforrásból látták el vízzel a nagy medencét, hanem a Gyöngyös-patak vizét használták. Utoljára érdemileg a 70-es években hasznosították, amikor napközis tábor működött ezen a területen. 2012-ben az üresen álló medencét feltöltötték földdel (a lenti fotón még a feltöltés előtti állapot látható). Karácsony előtt pedig egy fenyőfaárus szokta bérbe venni a területet.

Szombathely régi strandEnnek ellenére a Nyugat.hu szerint több egyéb ötlet mellett az is rendre felvetődött, hogy épüljön itt újra strandfürdő. Jelen állás szerint viszont sanszosabb, hogy parkoló lesz a helyén.

A teljes cikket itt találja, ahol szavazni is lehet, hogy mi legyen az egykori városi strand helyén.

Fotó: retronom.hu